Openbare school ’t Palet in Groenlo. Foto: Theo Huijskes
Openbare school ’t Palet in Groenlo. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

School 't Palet voorlopig open

Ondanks leerlingenaantal dat beneden opheffingsnorm ligt

Door Theo Huijskes

GROENLO - Bij de in de gemeente Oost Gelre gevoerde discussies over het eventueel sluiten van basisscholen als gevolg van de krimp, is het openbaar onderwijs vooralsnog min of meer buiten schot gebleven. Dit geldt in Groenlo voor de openbare basisschool 't Palet. Een onderwijsvoorziening, die op de teldatum 1 oktober 2014 47 leerlingen telde, terwijl de opheffingsnorm op het aantal van 75 leerlingen ligt.

Ondanks het beperkte aantal leerlingen zegt onderwijswethouder René Hoijtink dat uit het concept-jaarverslag 2015 van Stichting OPONOA (Stichting Openbaar Primair Onderwijs Noord Oost Achterhoek) blijkt dat er nog steeds sprake is van een gezonde financiële situatie.
"Omdat deze stichting naast 't Palet met meerdere scholen in de gemeente Berkelland heeft te maken, waarvan een aantal onder de stichting ressorterende scholen over beduidend meer leerlingen beschikken, is de gemiddelde schoolgrootte voldoende. Dit laatste zorgt er dientengevolge voor dat, geredeneerd vanuit een solidariteitsgedachte, de school in Groenlo voorlopig gewoon open kan blijven. Alhoewel dit geen enkele garantie is voor de naaste toekomst."
OPONOA heeft het jaar 2015 afgesloten met een overschot van circa € 185.000. In verband met stijgende personele en andere lasten zien de komende jaren er minder positief uit. Is men nog enigszins positief over 2016, in 2017 en 2018 wordt een begrotingstekort verwacht van circa € 200.000. In het totale verhaal mag niet onvermeld blijven dat de stichting ondanks het rekeningoverschot over 2015 wel met een tekort had te maken op de exploitatie van de schoolgebouwen (tuinonderhoud, energie en schoonmaak) van circa € 115.000.
Desondanks heeft de Raad van Toezicht geen opzienbarende afwijkingen gesignaleerd en blijft de raad er verder op toezien dat er innovatieve kracht is, dat het beschikbare geld voor onderwijs wordt gebruikt en dat efficiënt wordt omgegaan met de middelen die OPONOA tot haar beschikking heeft.
Wethouder Hoijtink: "Wel is het zo dat wanneer de stichting niet meer aan haar financiële verplichtingen kan voldoen, de gemeenten (Berkelland en Oost Gelre) aansprakelijk worden gesteld voor het tekort. Hoe dit in de naaste toekomst verder gaat, is moeilijk te zeggen. Dit heeft vooral te maken met het feit dat op basis van het jaarverslag 2015 niet is aan te geven wat jaarlijks de werkelijke kosten zijn van basisschool 't Palet, alsmede de te ontvangen rijksvergoeding voor deze school."