Tom Smits tijdens het Koningsnachtconcert met Vocales in 2015. Foto: Eduard van de Wiel
Tom Smits tijdens het Koningsnachtconcert met Vocales in 2015. Foto: Eduard van de Wiel Foto: Eduard van de Wiel

Muzikale duizendpoot Tom Smits overleden

GROENLO - Velen zagen het onheilspellende bericht al aankomen, toch reageerden velen in Groenlo zaterdag geschrokken en aangeslagen op het bericht dat Tom Smits (44) was overleden. Tom was al geruime tijd ernstig ziek en zijn broze gesteldheid nam de laatste weken steeds meer af. Tom genoot in Groenlo flinke bekendheid en aanzien, met name op muzikaal gebied. Alom waardering, respect en mooie woorden werden via social media aan hem en zijn nabestaanden gericht toen het droeve nieuws wereldkundig werd gemaakt. Zachtaardig, lief, bescheiden, ingetogen, maar ook bevlogen, enthousiast en gedreven als het om muziek ging. Tom was zeer talentvol, bespeelde als begenadigd muzikant meerderde instrumenten, maakte deel uit van diverse formaties, zoals de laatste jaren Grolsch, Wind & Fire en het gelegenheidsduo Tim & Tom. Muziek was naast zijn zoontjes Thijs en Thymo, zijn lust en zijn leven.

Door Henri Walterbos

Vocales
Ruim 10 jaar lang was Tom dirigent van Vocales. Het koor droeg hem op handen. Om zijn vakkennis, enthousiasme en de warmte die hij uitstraalde. Hij tilde het koor naar een nog hoger niveau, bracht nieuwe nummers in waar hij zelf de arrangementen voor verzorgde. Vanwege zijn afnemende gezondheid droeg Tom twee jaar geleden het dirigeerstokje over aan zijn voorganger Mark Ebbers. Tom bleef echter nauw bij het koor betrokken. Zo verzorgde hij van tijd tot tijd een deel van de repetities. Gezamenlijk verzorgden ze als dirigent nog het Koningsnachtconcert bij City-Lido 2015. Ook viel Tom nog wel eens in bij het combo van het koor. De ene keer bespeelde hij de bas, de andere keer nam hij plaats achter de piano. Hoewel het musiceren hem de laatste maanden zichtbaar energie kostte, gaf het hem ook de kracht om zijn ziekte te bestrijden, te ondergaan. Zijn laatste arrangement, een bewerking van 'Love The One You're With', heeft hij niet meer af kunnen maken en met het koor kunnen instuderen.

'Ik mag wel opschieten met de schlager'

Schlagerfestival
Ook ruim 10 jaar was Tom betrokken bij het Grolse Schlagerfestival, dat mede door hem muzikaal gezien naar een hoog niveau groeide. Op verzoek van de organisatie verzorgde hij voor het gehele schlagerorkest arrangementen voor liedjes die als kale demo ingestuurd waren door tekstschrijvers en componisten. Niet zonder succes. Diverse keren stond zijn naam als arrangeur of medeschrijver onder een winnende schlager: 'Grolse Wind'(2014), 'Ossewos' (2012) en 'Optocht in Grolle', de huidige schlager, van de hand van Peter Wekking en Tim Ebbers, waarvoor Tom het arrangement verzorgde. Naast zijn inzet als arrangeur verzorgde Tom ook nog eens op professionele wijze het geluid en de opnamen van de nummers. Het moest en zou klinken als een klok. Zowel in de zaal als op cd, of als download. Uren, dagen, nachten werkte hij aan een goede geluidsmix. Klonk een toontje net niet goed genoeg dan werd de bewuste muzikant verzocht bij hem thuis langs te komen om nog even de juiste toon in te blazen. Dat deed men graag voor de sympathieke 'meester'. Bij hem thuis werd ook altijd de zang weer opnieuw opgenomen. Voor zijn activiteiten voor het Grolse carnaval werd Tom door Carnavalsvereniging De Knunnekes in 2013 onderscheiden met het 'Gouden Veertje'. De schrijvers/componisten waarvoor Tom al jarenlang de arrangementen verzorgde, gaven onafhankelijk van elkaar een maand geleden bij Tom aan dat de inzending voor het komende carnavalsseizoen al klaar was als demo. Tom had dan de mogelijkheid om er een half jaar over te doen. Hij verheugde zich er op, met name om de vrijheid die hij kreeg van hen. Totdat twee weken geleden toch nog vrij onverwacht bleek dat het perspectief snel slechter was geworden. "Ik mag wel opschieten met de schlager," appte hij een van hen nog met een knipoog ... Volgens de mensen om hem heen was dat Tom Smits ten voeten uit.