Lucy Zemann in haar woonhuis bij één van de boeketten bloemen. Foto: Theo Huijskes
Lucy Zemann in haar woonhuis bij één van de boeketten bloemen. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Lucy Zemann uitgezwaaid als gemeentebode en gastvrouw

OOST GELRE - Wie kent haar binnen en zelfs buiten de muren van het gemeentehuis van Oost Gelre niet? Lucy Zemann, geboren op 19 december 1950, werd in de afgelopen week uitgezwaaid als gemeentebode, maar nog veel meer als gastvrouw van de lokale bestuurlijke en ambtelijke organisatie. De samen met echtgenoot Piet Zemann aan de Oude Winterswijkseweg in Groenlo woonachtige Lucy, heeft na een periode van 17 jaar werkzaam te zijn geweest, in eerst de gemeente Groenlo en vervolgens de gemeente Oost Gelre, ervoor gekozen om van andere dingen in het leven te gaan genieten.

Door Theo Huijskes

Aan het eind van de op dinsdag 21 juni jongstleden gehouden raadsvergadering - waarin zij voor de zoveelste maal bestuurders, ambtenaren, pers en belangstellenden op de publieke tribune voorziet van koffie of thee en later op de avond van een frisdrankje - wordt de scheidende, altijd vrolijke en charmante gastvrouw door burgemeester Annette Bronsvoort in de bloemetjes gezet. De raadsvoorzitter kenmerkt de vertrekkende gastvrouw als een op-en-top vakvrouw, die altijd en overal voortreffelijk werk heeft verricht voor bestuurders, ambtenaren, bezoekers, kortom voor alle burgers van Oost Gelre en daarbuiten.
"Ik heb je leren kennen en meegemaakt als een echte professional. Een uitstekende gastvrouw, die altijd voor iedereen klaar staat en voor wie geen enkele moeite teveel is. Jij bent degene, die voor een uitstekende sfeer zorgt. Dit lukt jou met name door jouw vriendelijkheid, spontaniteit en altijd gastvrije houding," aldus burgemeester Bronsvoort, die Lucy vervolgens onder luid applaus van de voltallige gemeenteraad een boeket bloemen overhandigt.

Overigens wordt er eerder op de dag in een totaal andere entourage ook afscheid genomen van Lucy Zemann. Dit gebeurt eveneens in het Stadhuis van Groenlo en dat aan het eind van de door Grollenaar Henk Nijhoff verzorgde huwelijksvoltrekking tussen Jos Wientjes en Kim Jansen. Het bruidspaar, en dan in het bijzonder oud-Grollenaar Jos Wientjes, had verzocht om Lucy bij deze gelegenheid als gastvrouw te laten fungeren. Ambtenaar van de burgerlijke stand Henk Nijhoff greep vervolgens die gelegenheid aan om ook de kwaliteiten van Lucy in een afscheidswoordje te benoemen.

"Niet ik alleen, maar met mij alle ambtenaren van de burgerlijke stand, waren en zijn altijd heel blij met de aanwezigheid van Lucy. Wij krijgen van haar niet alleen alle ruimte om ons werk goed te doen, ook voelt zij tot in de kleinste details aan waar en wanneer zij moet zorgen voor een stukje steun en met name warmte richting het bruidspaar. Daarnaast heeft zij in de trouwzaal altijd alles tot in de puntjes geregeld en verzorgd. Kortom: geen gewone, traditionele gemeentebode, maar een goede, invoelende en lieve gastvrouw, die het helemaal verdient om even in het zonnetje en de bloemetjes te worden gezet. Wij zullen haar gaan missen."
En dan de scheidende gemeentebode/gastvrouw zelf: "Omgekeerd zal ik het werk en al die fijne collega's gaan missen. Het was voor mij een leerzame, boeiende en vooral bijzonder collegiale tijd met tal van onvergetelijke, persoonlijke contacten."