De bijna 100 jaar oude Bugatti tijdens de doortocht in Lichtenvoorde. Foto: Theo Huijskes
De bijna 100 jaar oude Bugatti tijdens de doortocht in Lichtenvoorde. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Achterhoek Tour Rally meer deelnemers dan ooit

Spontane donaties

Door Theo Huijskes

OOST GELRE - "Het is andermaal een fantastische dag geworden met een recorddeelname. Ondanks het wisselvallige weer kunnen we terugblikken op een succesvolle rally met een zeer geanimeerd deelnemersveld." Deze woorden sprak 'Mister State of Art' Albert Westerman als voorzitter van de Achterhoek Tour Rally, toen hij tijdens de laatste kilometers van dit in de gemeente Oost Gelre niet meer weg te denken evenement bij de doortocht op de Markt in Lichtenvoorde werd geïnterviewd door presentator Gaston Starreveld, onder andere bekend van de Postcode Loterij.

Wat in 2008 begon als een spontaan, maar weliswaar uit een echte hobby voortgekomen, idee, is inmiddels dankzij de daarvoor onmisbare en vooral creatieve inzet van enkele geboren liefhebbers uitgegroeid tot een automobielevenement dat niet alleen in deze regio, maar ook landelijk grote bekendheid geniet. Wijlen André Reijrink, één van de grondleggers van het interregionale evenement, zei het jaren geleden reeds heel duidelijk: "De rijdende autoshow met de vele oude auto's, zeg maar gerust tientallen kapitale oldtimers, was er nooit geweest zonder de passie van autosportliefhebber Albert Westerman en de daarbij helemaal passende inzet van geboren Grollenaar en thans al vele jaren in Lichtenvoorde woonachtige Berry Nales." Die samenwerking heeft door de jaren heen mede bewerkstelligd dat de rally niet mag worden aangemerkt als een elitair gebeuren. Westerman, Nales en ook de overige bestuursleden Martijn Mateman en Gijs Konink huldigen de basisgedachte dat iedereen kan en mag deelnemen en dit ongeacht uit welk deel van het land men afkomstig is. Aan de editie 2016, die afgelopen zondag om 10.00 uur van start ging bij Loco Eten en Drinken in Lievelde met een tussenstop bij vliegveld Teuge, namen maar liefst 140 equipes deel, waaronder enkele BN'ers zoals het echtpaar Gijs en Jenny van Lennep, alsmede Rob Geus, bekend van de SBS6-serie Smaakpolitie. Dit betekent tevens dat er een ongekend grote variatie aan auto's voor zowel de actieve als de passieve liefhebber viel te bewonderen. Van vanzelfsprekend de Porsche tot de Ferrari en van de Jaguar tot de Bugatti. Dit laatste merk zorgde zelfs voor de aanwezigheid van een automobiel uit het bouwjaar 1920.

Cheques voor goede doelen
Mede door het verbale geweld van Gaston Starreveld, gepaard gaande met muzikale injecties, beleefde het centrum van Lichtenvoorde en dan met name de goed bezette terrassen aan de Rapenburgsestraat, alsmede die op de Markt, een sfeervolle doortocht van de rally. Het op dat moment stralende weer betekende daarbij een extra meevaller.
Naast de prijsuitreiking tijdens een gezellig afsluitend samenzijn bij Loco in Lievelde, ging er ook de nodige aandacht uit naar een aantal goede doelen.
Zo kreeg de landelijk bekende vrijwilligersorganisatie De Zonnebloem een cheque aangeboden van € 12.500. Verder werd er een cheque toegekend ter waarde van € 10.000, te besteden aan nog nader vast te stellen goede doelen. Als klap op de vuurpijl werd door de organisatie ook nog bekend gemaakt dat de inmiddels populaire en door iedereen omarmde Rainbowband uit Lichtenvoorde in nieuwe kleding zal worden gestoken. De band van leider/dirigent Tonnie Weikamp mag een compleet nieuw tenue uitzoeken, dat vervolgens wordt bekostigd door de organisatie van de Achterhoek Tour Rally. Alleen vanwege deze geweldige donaties mag zou het jaarlijkse automobielevenement nooit verloren mogen gaan.

Voorzitter Albert Westerman wordt geïnterviewd door Gaston Starreveld. Foto: Theo Huijskes