'Reality' van Lost Frequencies gezongen door Kevin Klavers, begeleid door Ellie
Mobbs (gitaar), Siméon
Oosthuizen (piano), Storm
Wissink (bas), Tjalle
Wolterink (drums), Frits Maters (percussie)
percussie Dieuwertje
Bouwhuis.
'Reality' van Lost Frequencies gezongen door Kevin Klavers, begeleid door Ellie Mobbs (gitaar), Siméon Oosthuizen (piano), Storm Wissink (bas), Tjalle Wolterink (drums), Frits Maters (percussie) percussie Dieuwertje Bouwhuis. Foto: Henri Walterbos

Afscheid van muzieklokaal met 'Mini Marianum Live'

OOST GELRE - Bloedheet en toch kippenvel. Niets in de mond en toch een dikke brok wegslikken. Het afscheid van lokaal 1.20, oftewel het muzieklokaal van Marianum Groenlo, met een concert van leerlingen die zich in deze ruimte muzikaal ontwikkelden, wellicht zelfs een andere kant van zichzelf leerden kennen, tot bloei kwamen door muziek, ineens meetelden door het samen maken van muziek. Twaalf nummers lang genieten geblazen van het voorportaal van Marianum-Live. "Er kunnen maar weinig mensen in dit lokaal dus doen we het in twee keer. Twee keer hetzelfde concert," aldus muziekdocent Frits Maters in zijn welkomstwoord. "Dit concert is ter ere van dit lokaal. Hier zijn mooie dingen ontstaan. We gaan vanaf volgend schooljaar weer muziekles en concerten geven in de kapel, die hiervoor opnieuw verbouwd is. We hangen vanmiddag geen verlichting neer maar musiceren gewoon zoals we altijd les hadden. Zonder poespas."

Door Henri Walterbos

De opening staat direct als een huis. 'Baby what you want me to do', een blues van Jimmy Reed uit 1959. De gehele groep samen. De eerste brok is weggeslikt. Dat belooft wat. En jawel, brok twee dient zich al aan bij het inzetten van song 2. 'Photograph' van Ed Sheeran. Geen solovertolking maar drie meiden die weten te roeren: Eline Reinders, Floor Vinke en Anne Hubers. "Deze meiden treffen elkaar vaak op de gang om te repeteren. Ze hebben elkaar gevonden in de muziek," vertelt een trots lachende Frits Maters. Muziek verbindt, schept een band. Dan een zelfgeschreven nummer. "De opdracht in één van de lessen was 'maak een eigen compositie'. Het is een tekst van Loes Franssen. We hebben er samen akkoorden onder gezocht en het leverde het nummer 'Darkness' op, uitgevoerd door Loes Franssen, Meike Onstenk, Tamara Visch, Lynn Wopereis, en Monica Lam op gitaar. Mooi gedaan."

Muzikale verrassingen
De ene muzikale verrassing volgt de andere op deze 'mini-Marianum-live'. Wat te denken van 'Read all about it' van Emeli Sandé. Met prikkende ogen luisteren naar prachtige zang van Ellie Mobbs, op piano begeleid door Julian Winkelhorst. Wat een verwennerij voor de liefhebber en genieten door supertrotse ouders. Leerlingen zijn ook trots op elkaar. Regelmatig worden vriendschappelijke tikjes uitgedeeld tijdens de setwisseling. Aansluitend 'Reality' van Lost Frequencies, gezongen door Kevin Klavers met een 'apart' maar prachtig stemgeluid. Hij moet duidelijk wennen aan zijn status van 'zanger'. In de muzikale intermezzo's staat hij er onwennig bij met zijn handen op zijn rug. Aandoenlijk om te zien. Ondanks dat de 12 nummers van verschillende uitvoerenden zijn, sluiten ze deze middag naadloos op elkaar aan. Elke vertolking boeit van de eerste tot de laatste noot, verdient een recensie op zich. Jongeren die allen helemaal opgaan in de muziek. Wordt de jeugd dikwijls geassocieerd met dance, trance en 'hakkietakkie', een band als Coldplay is eveneens populair onder de leerlingen. 'Everglow' en 'Fix you' weten hier net zo te boeien als ze de twee keer 50.000 bezoekers afgelopen week in de Amsterdam ArenA deden. Frontman Chris Martin zou absoluut trots zijn dat zijn liedjes door leerlingen gebracht worden en dan de wijze waarop. Bram Udo komt met een eigen lied, het enige Nederlandstalige lied 'School?...Nee!' Aan de uitvoering, zijn mimiek en vrolijke grijns te zien blijkt overduidelijk dat het lied autobiografisch is. 'School ... nee! Huiswerk? … Nee … Feesten? ... Jaaaa'.
Slotstuk van de middag, waarmee het doek voor het Muzieklokaal valt, is 'Shackles', gebracht door het koor dat ook de middag aftrapte. Marianum Live 2017 zullen we er veel terugzien, en een enkeling op een nog veel groter podium. Tom Holkenborg (Junkie XL), Tom Broshuis (Mister and Mississippi), Ernesto Oosthuizen (De Gracht, Beste singer-songwriter 2001), Peter Beets (wereldberoemd pianist) en Judith van Wanrooij (operazangeres) begonnen ook ooit op het Marianum, in de kapel ...