Jan en Lenie Brinkman, geflankeerd door burgemeester Annette Bronsvoort. Foto: Theo Huijskes
Jan en Lenie Brinkman, geflankeerd door burgemeester Annette Bronsvoort. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Jan en Lenie Brinkman 60 jaar getrouwd

'Actief en vrolijk in het leven staan, houdt ons jong!'

Door Theo Huijskes

GROENLO - Met een stralende lach op het gezicht en onder het toeziend, trotse oog van de beide dochters Annemiek en Marina nemen Jan en Lenie Brinkman-ter Schegget op donderdag 30 juni 2016 een kleurrijk boeket bloemen in ontvangst uit handen van burgemeester Annette Bronsvoort van de gemeente Oost Gelre. Het is de dag waarop het echtpaar (Jan wordt binnenkort 87 jaar en Lenie is 87 jaar) 60 jaar is getrouwd. Feest derhalve in huize Brinkman, te weten het gezellige appartement in Den Koem aan de Borculoseweg, waar de beide echtelieden sedert 2002 woonachtig zijn.

"Wij voelen ons gelukkig nog kerngezond, hebben nog dagelijks onze bezigheden en genieten volop van alles en iedereen om ons heen," aldus het diamanten echtpaar, dat zich naast twee dochters gelukkig prijst met zes kleinkinderen en drie achterkleinkinderen. Werd bruidegom Jan geboren In Gorssel, bruid Lenie deed dat in Amsterdam en groeide op in Lochem. Na hun huwelijk in 1956 woonde men eerst in Deventer, vervolgens in Schalkhaar en de laatste 14 jaar in Groenlo. Lenie denkt nog altijd met veel plezier terug aan de periode dat zij in Lochem woonde. "Ik was daar medeoprichter van de plaatselijke toneelvereniging, heb dus ook veel toneel gespeeld en was verder betrokken bij gymnastiek-, kegel- en klootschietverenigingen. Wat mijn opleiding betreft, heb ik altijd graag naar de modevakschool gewild. Vandaar misschien ook dat ik mijn hele leven zelf kleding heb gemaakt. Heden ten dage houd ik mij bezig met handwerken, puzzelen en lezen."
Jan heeft in zijn werkzame leven gewerkt bij onder andere de Lochemse Handels- en Courantendrukkerij en Kluwers Courantenbedrijf in Deventer. Naast zijn werk werd het hoofdstuk hobby's met name ingevuld met het bekleden van bestuursfuncties. Deze varieerden van bemiddelaar bij ondernemingsraden tot het adviseren bij voorgenomen en uitgevoerde fusies. Van secretaris van de Algemene Nederlandse Grafische Bond tot tweede voorzitter van de Deventer IJs Club. Van voorzitter van de korfbalvereniging Hellas en de voetbalvereniging Schalkhaar tot voorzitter van verschillende ondernemingsraden. En van lid van actie- en jubileumcomités tot voorzitter van de toneelvereniging T.O.P. in Lochem. In Groenlo heeft Brinkman een tiental jaren vrijwilligerswerk verricht bij de voetbalvereniging Grolse Boys en is hij momenteel nog steeds als vrijwilliger actief op de RK Begraafplaats aan de Lichtenvoordseweg. "Zolang mijn gezondheid dat toelaat, blijf ik dat werk doen," aldus de man die in zijn overige vrije tijd volop kan genieten van kaarten, biljarten en voetbalwedstrijden kijken.
De beide dochters Annemiek (woonachtig in Arkel bij Gorinchem) en Marina (woonachtig in Groenlo): "Wij zijn ongelooflijk trots op onze ouders. Daarom zijn wij er ook altijd voor hen. Want zij waren en zijn er nog steeds ook altijd voor ons!"