Ben Verheij (derde van links) met de overige bestuursleden van de OVG. Foto: Theo Huijskes.
Ben Verheij (derde van links) met de overige bestuursleden van de OVG. Foto: Theo Huijskes. Foto: Theo Huijskes

Ben Verheij Erelid van
Oudheidkundige Vereniging

GROENLO - Vele leden van de 'in het Grolse' niet meer weg te denken Oudheidkundige Vereniging Groenlo (OVG) hadden hem dit eerbetoon al eerder toebedacht. Zelf was bestuurlijk manusje-van-alles Ben Verheij totaal verrast toen hij in de afgelopen week werd benoemd tot Erelid. Deze eervolle onderscheiding viel deze, in Groenlo op tal van terreinen actieve, vrijwilliger en bestuurder ten deel tijdens de in Grolsch Brouwhuys De Lange Gang gehouden, goedbezochte jaarvergadering.

Door Theo Huijskes

Tijdens die vergadering was het waarnemend voorzitter Peter te Plate van de OVG, die het zesde Erelid in het 40-jarig bestaan van de vereniging toesprak.
"Als bestuur vinden wij het een mooi moment om jou eens in het zonnetje te zetten. Dit niet alleen omdat de OVG 40 jaar bestaat en jij van de club naast medeoprichter ook 40 jaar bestuurslid bent, maar ook omdat je een paar weken geleden de leeftijd van 70 jaar hebt bereikt. Ben, jij bent een bestuurder, vrijwilliger van het eerste uur. Samen met jouw oud-collega wijlen Harrie Harbers heb jij op 15 januari 1976 voor de oprichting van deze prachtige club gezorgd, die vervolgens is uitgegroeid tot één van de grotere verenigingen in Groenlo. Het is een actieve vereniging, die allereerst 750 bladzijden in de vorm van losbladige artikelen en daarna inmiddels 17 uitgaven van het Grols Verleden heeft gepubliceerd, 13 uitgaven uit de serie Historische Reeks en een 40-tal boeken. Dit alles natuurlijk in samenwerking met diverse schrijvers, stichtingen, verenigingen en een groot aantal bestuursleden door de jaren heen," aldus Te Plate, die Ben Verheij aanmerkte als de meest stabiele en vertrouwde factor binnen de OVG. Ook zorgde Te Plate nog voor de opsomming van een waslijst met functies, die het nieuwe Erelid van de OVG binnen de Groenlose gemeenschap bekleedt. Om hem vervolgens de bij het eerbetoon horende oorkonde te overhandigen, waarna bestuurslid Ellen Vehoff hem een boeket bloemen overhandigde. Ereleden die Ben Verheij voorgingen, zijn Jan Boekelder, Harrie Harbers, Piet Hakkenbroek, Joep van der Pluijm en Peter Gunnewijk.

In januari van dit jaar werd het 40-jarig bestaan van de OVG gevierd. Dit gebeurde onder andere met een feestelijke bijeenkomst in uitgaanscentrum City Lido, waarbij ruim 130 leden aanwezig waren, waaronder het bijna voltallige college van B&W en ook oud-burgemeester van de gemeente Groenlo Rob van Schaik. Een bijzonder geslaagde bijeenkomst, waarbij tevens het boek 'Een vestingstad vertelt', van de hand van Joep van der Pluijm, werd gepresenteerd. Deze succesvolle avond kwam ook tijdens de jaarvergadering van vorige week nog even voorbij. Bovendien stond de vergadering naast de gebruikelijke agendapunten in het teken van '250 jaar grens: Grensbeleving in heden en verleden'. Dit jaar is het namelijk 250 jaar geleden dat de Duits-Nederlandse grens tussen Dinxperlo en Haaksbergen niet vanwege een oorlog maar als gevolg van onderhandelingen werd vastgelegd. Henk te Kulve, voorzitter van de werkgroep '250 jaar grens', nam vorige week in zijn lezing de aanwezigen alvast mee in het leven aan de grens, waarbij de grote geschiedenis samenvloeit met de kleine geschiedenis van de grensbewoners. Een verhaal over smokkelen, oorlogen, handel en familiebanden in het heden en verleden, als een boeiend intermezzo van de jaarvergadering.
Daarnaast werd ook stilgestaan bij de op zaterdag 17 september aanstaande te organiseren excursie voor de leden van de OVG naar Drenthe. Tijdens deze excursie staan een bezoek aan het Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen, alsmede een bezoek aan de Havezate Mensinge in Roden op het programma.
Tenslotte werd meegedeeld dat in het kader van '250 jaar grens' er in de Groenlose Oude Calixtuskerk een tentoonstelling wordt gehouden van 18 tot en met 29 juli en vervolgens een symposium op zaterdag 24 september.