Henk Schut (links) en Jan Bongaarts (rechts) kijken toe, terwijl de notaris ondertekent. Foto: Theo Huijskes
Henk Schut (links) en Jan Bongaarts (rechts) kijken toe, terwijl de notaris ondertekent. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Repair Café notarieel bekrachtigd

Ruim anderhalf jaar na start nu officiële stichting

Door Theo Huijskes

GROENLO - In het bijzijn van notaris Edwin Roerdink van Notariskantoor Roerdink & Stevelink in Groenlo werd in de afgelopen week de stichtingsvorm van het Repair Café Groenlo officieel bekrachtigd. Namens het nieuw te vormen bestuur van genoemde stichting waren het Henk Schut en Jan Bongaarts, die - naast natuurlijk notaris Roerdink - de akte van een handtekening voorzagen.

Het Repair Café in Groenlo, gehuisvest in Cultureel Centrum De Bron, zag op 11 november 2014 het levenslicht. Dit wil zeggen dat op die dag wethouder René Hoijtink namens de gemeente Oost Gelre zorgde voor de officiële openingshandeling. Iedereen van jong tot oud kan er terecht op de zaterdag van iedere even week, en dat van 10.00 uur tot 12.30 uur, voor kleine reparaties met betrekking tot fietsen, huishoudelijke apparatuur, maar ook wat betreft kleding en meubelen. Er wordt een vrije gift gevraagd, waarbij in ieder geval wel de kosten van nieuwe onderdelen betaald moeten worden.

Het Repair Café telt momenteel een elftal vrijwilligers. Alleen gedurende de vakantieperiode, dit jaar van 3 juli tot zaterdag 27 augustus, is men gesloten.
Volgens voorzitter Henk Schut bestaat het stichtingsbestuur op dit moment uit drie leden (naast hemzelf Jan Bongaarts en René Penterman) en heeft men een kandidaat-penningmeester op het oog. Afgelopen zaterdag heeft is de 300e reparatie verricht.

Geen concurrentie
"We verrichten op een zaterdag gemiddeld 5 tot 10, meestal zo'n 7 of 8 reparaties. Daarnaast zijn wij twee keer per jaar in woon- en zorgcentrum De Molenberg aanwezig voor het verrichten van reparaties aan rollators," aldus Schut, die verder aangeeft dat er van een concurrentiestrijd met in Groenlo gevestigde ondernemers totaal geen sprake is. "Het is een uitspraak van henzelf, die luidt dat hun belangen niet worden geschaad. Bovendien betrekken wij onderdelen voor onze reparaties van de plaatselijke ondernemers."
Alom wordt het Repair Café gezien als een initiatief dat niet alleen goed is voor zaken als het milieu en de duurzaamheid, maar tevens een bijdrage levert aan de sociale aspecten in het leven en bovendien ook nog eens zorgt dat veel verloren geraakte kennis bij tal van vrijwilligers en ook belangstellenden weer terugkeert. Kortom een aanwinst voor Groenlo, die hergebruik, repareren en behouden van goederen bevordert en daarbij tegelijkertijd zorgt voor de gewenste sociale cohesie.

Belangstellenden kunnen er op zaterdag 27 augustus weer terecht.