Een gedeelte van de woensdagmorgen(dames)groep van BV Grol. Foto: Theo Huijskes
Een gedeelte van de woensdagmorgen(dames)groep van BV Grol. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Badminton Vereniging Grol bestaat 50 jaar

GROENLO - Een Groenlose zaalsportvereniging, die weinig in de publiciteit treedt, maar desondanks verzekerd is van een harde kern en een sterke onderlinge band. We hebben het hier over de Badminton Vereniging (BV) Grol, een bijna als vriendenclub door het leven gaande vereniging, die dit jaar een halve eeuw bestaat. Een heus jubileum, dat de circa 75 leden tellende club in de maand september gaat vieren met een tweeledig programma, te weten een activiteit voor zowel de jeugd- als seniorenleden.

Door Theo Huijskes

In het Sportcafé op het sportpark Den Elshof praat een gemêleerd gezelschap over het wel en wee van de club. Onder hen onder andere Yvonne Abbink (inmiddels 62 jaar), die destijds het eerste jeugdlid van de plaatselijke BV Grol was en heden ten dage nog altijd actief speelster is bij de zogenoemde woensdagmorgengroep en dientengevolge degene is met de meeste lidmaatschapsjaren achter haar naam.
"Ik werd destijds door mijn oudere zus Annie (Hoffman), tevens jarenlang een verwoed badmintonspeler, aan de hand meegenomen en ben tot op de dag van vandaag lid gebleven. Het is en blijft een leuk spelletje, dat nooit verveelt."
BV Grol is anno 2016 in tegenstelling tot voorheen (toen de sport ook op de dinsdagavond werd bedreven) alleen op de woensdag actief in de gemeentelijke sporthal en dat 's morgens en 's avonds. De club speelt met twee gemengde seniorenteams in de competitie. Daarnaast heeft men de beschikking over een zestal jeugdteams, al dan niet gemengd, die uitkomen in een regionale, zogenoemde 'Berkelland'-competitie. Verder kent men de woensdagmorgen(dames)groep. Een echte, inmiddels uit circa 28 leden bestaande, vriendinnengroep, die verenigingsbreed wordt beschouwd als de trots van de club.

Oprichting
Na een aantal mensen van het eerste uur geconsulteerd te hebben, kan worden geconcludeerd dat Fons Zuidinga, destijds tennis- en badmintonleraar, moet worden aangemerkt als de initiatiefnemer, grondlegger en dus oprichter van BV Grol. Dit laatste wordt in ieder geval bevestigd door Frans Koster (woonachtig in Groenlo) en Ton Rave (woonachtig in Lichtenvoorde), die er zijdelings bij betrokken waren. Koster, die circa 30 jaar de badmintonsport heeft beoefend en moest stoppen vanwege een knieblessure en tevens een tijdje de functie van voorzitter heeft bekleed, is van mening dat oud-Grollenaar Zuidinga, gestudeerd hebbende op CIOS in Arnhem, deze eer verdient. Ook Rave sluit zich daar helemaal bij aan. Laatstgenoemde kan zich nog goed herinneren dat men met slechts enkele leden van start ging in de oude gymzaal van basisschool St. Aloysius in de Wheme, waar men destijds bij het beoefenen van de badmintonsport door de vloer zakte.
"Wij hebben ook nog getraind in de gymzaal van het R.K. Pensionaat St. Joseph en vervolgens in de nieuwe gymzaal van de Mulo aan de Papendijk om uiteindelijk met de club onze intrek te nemen in de sporthal Den Elshof. Een prachtige periode, waarin wij voor het spelen van competitiewedstrijden gezellige uitstapjes maakten naar de voor ons in die tijd imposante Diekmanhal in Enschede."

Clubmensen
Het huidige bestuur van BV Grol bestaat uit Dennis Lankhuijzen (voorzitter), Anke op den Akker (secretaris), Paula Hendriks (penningmeester), alsmede Annette Drupsteen en Dave van Eenennaam (leden). Een rondvraag binnen de club leert dat er een bepaalde groep leden is, die als echte clubmensen wordt gezien. Mensen met een hart voor de badmintonsport, die de club altijd op handen hebben gedragen, zoals Jan en Annette Drupsteen, Gerard en Tineke van Huet, Paul Bergman, Wil Bresser, Carla en Paulien Koster, Theo Kuitems, Hans Pöttger, Eveline van Dalen, Jan Stolting en Paula Hendriks. Enkelen van hen zijn nog steeds van de partij bij de woensdagmorgengroep, die tijdens de laatste trainingsdag vóór de vakantiemaanden op halve sterkte is voor het maken van een groepsfoto. Maakt niet uit, het plezier in de sport is er niet minder om en de goede sfeer viert wekelijks hoogtij. Trainer/begeleider Hans Pöttger, sedert september 1977 lid van BV Grol, over deze groep: "Gezelligheid, saamhorigheid, enthousiasme en op tijd een portie fanatisme kenmerken deze groep."
Bij de viering van het gouden verenigingsjubileum in september staan twee festiviteiten centraal. Zo zal er voor de jeugd een uitgaansdag worden georganiseerd naar het Klimbos in Ruurlo en zullen de seniorenleden met hun partners getrakteerd worden op een feestavond op 'De Blanckenborg'.