Bennie Jolink tijdens ´Ajuu de Mazzel', 19 december in het Gelredome. Foto: PR
Bennie Jolink tijdens ´Ajuu de Mazzel', 19 december in het Gelredome. Foto: PR Foto: Henri Walterbos

Zorgen houden aan voor Bennie Jolink

HUMMELO - Normaal is nog steeds hot. De dubbel-dvd 'Ajuu de Mazzel', de live-beeldregistratie, en de gelijknamige dubbel-cd van het afscheidsconcert van Normaal in Gelredome 19 december 2015 lijkt niet aan te slepen. De dvd kwam in de eerste week als nummer 1 binnen in de DVD-Music Top 30. Normaal-gitarist Jan Wilm Tolkamp had er een monnikenklus aan, maandenlang. Het resultaat betekent twee en een half uur lang nagenieten van Normaal's slotakkoord. Een document. Een nummer 1-notering is vrij uniek te noemen voor de band. April 1985 lukte het de band één keer eerder: met het album 'Steen, Stoal en Sentiment'. Is er van de band, ondanks haar afscheid, als geheel nog steeds goed nieuws te melden, van Bennie Jolink nog steeds niet. Na het cancelen van al zijn optredens voor de rest van het jaar onlangs, deelde de frontman de boodschap die hem afgelopen zaterdag mee werd gegeven, bij het huiswaarts keren na het ontslag uit het Slingelandziekenhuis in Doetinchem.

Door Henri Walterbos

"Bovenstebeste feestboekaniers, gisteren, zaterdag 2 juli, ben ik uit het Slingeland Ziekenhuis ontslagen, waar ik dinsdag was opgenomen omdat ik (weer eens) helemaal "vastgelopen" was. Allereerst wil ik alle medewerkers van dit ziekenhuis bedanken voor de excellente zorg en medewerking. Dat het sinds december alleen maar slecht is gegaan met mijn longen, komt door mijn (veel te) ambitieuze karakter. Die telkens verkeerde inschatting van mijn lichamelijke mogelijkheden komt ook omdat het nog geen 3 jaar is geleden dat ik nog fitte periodes had. Sportschool, motocrossen en niet te vergeten optredens etc. Lichamelijk gezien had ik dus 3 jaar geleden moeten stoppen. Maar eerlijk gezegd had ik die laatste veldtochten toch niet willen missen. Je moet mij eigenlijk bekijken als een wielrenner die heel erg veel doping heeft gebruikt en dan abrupt stopt. Die heeft dan een probleem.
Ik heb in het ziekenhuis te horen gekregen, dat ik mijn leven anders moet gaan inrichten. Ik heb een zware longaandoening en die zal niet als bij toverslag verdwijnen. Andere gepensioneerde mensen van mijn leeftijd (bijna 70!) gaan de hond uitlaten, beetje rustig een tuintje verzorgen, biljartje of kaartje leggen, naar de dierentuin met kleinkinders en ga maar door. Ik bleef gewoon ambitieuze plannen maken, die mijn lichaam totaal niet aankan. Ik ga nu alle mogelijkheden na, die mij (misschien maar een beetje) beter zouden kunnen maken. Zoals: twee nieuwe geneesmiddelen, (onder andere wekelijkse injecties en een nieuwe behandeling die alleen in Amsterdam is te krijgen) een 14 daagse opname in een kliniek, die kan uitlopen op een 3 maandelijkse opname in een kliniek ergens hoog in de bergen. Wat ik nog wel blijf doen is zittende activiteiten, zoals de plaat met de Pensionado's afmaken en schilderen/tekenen. Maar voorlopig zal men weinig van mij vernemen dus. Gegroet, Ben Jolink."

Reacties
Anhangers reageren ook nu weer zalvend en bemoedigend. '' 't Dut mien wel wat zeer um mien idool zo te heuren proaten, moar jah ... as anhanger ha'k 't leefste gewild dat i-j tot ow 80e deur zol goan. Helaas is dat niet 't geval. Ben, zörg goed veur owzelf, want 'n ander dut dat niet," aldus Wim Gerritsen. Een ander weer "Heel veel beterschap en sterkte gewenst, 'hopelijk zit er in die injecties Grolsch bier, dan knap je hopelijk sneller op'. Even serieus: die injecties gaan hopelijk snel werken zodat je toch jaren van je vrouw en je pensioen en je hele familie mag en kan genieten. Groeten vanuut: Groningen."
"Ga lekker een maand of 3 naar Davos, Bennie," aldus Hans Stolk, "daar had het astmafonds destijds een sanatorium voor astmapatiënten. Mijn vader is er ook eens een week geweest en hij hoefde daar zijn medicijnen niet in te nemen toen."