De intocht. Foto: Henri Walterbos
De intocht. Foto: Henri Walterbos Foto: Henri Walterbos

Eerste editie Wandelen
op Wielen

'Dit krijg je er van als iemand zomaar een idee laat vallen'

Door Henri Walterbos

BELTRUM - Zodra de harmonie door het dorp trekt, dan is er iets bijzonders aan de hand. En dat was het afgelopen vrijdagavond. De intocht van de eerste 'Wandelen op Wielen', naar een idee van Simone Kemkens, vanuit Stichting Jongerenwerk Beltrum. In samenwerking met Meldpunt Beltrum en Kulturhus Beltrum.

Het betreft de slotdag van drie bijzondere dagen wandelen rond Beltrum; jong en oud met elkaar. Alle drie de dagen lopen en rollen er bijna 150 deelnemers mee. Het is een feest voor zowel deelnemers als vrijwilligers, waaronder talloze jongeren die ouderen en minder validen in rolstoelen voortduwen. Een hapje en een drankje onderweg, maar ook, en misschien wel vooral, een gezellig babbeltje. Aandoenlijk is het om te zien hoe de deelnemers in rolstoelen genieten van de warme ontvangst op het Mariaplein. Er wordt volop gezwaaid naar de kant waar mensen applaudisseren, snoepzakken omhangen bij de jonge duwers en bloemen overhandigen aan de deelnemers. In iedere rolstoel een lach, van oor tot oor.

Voor herhaling vatbaar
Simone Kemkens deelt stralend van trots over zoveel blijdschap en het welslagen van het initiatief, de herinneringsmedailles uit aan de al even zo trotse deelnemers. Deze keer geen muntstuk van 13 in een dozijn, maar een rood-wit-blauw-lint met daaraan een klomp, het symbool van Beltrum. "We kijken zeer tevreden terug. Het is allemaal goed verlopen, mede door alle vrijwilligers die zich hebben ingezet om dit nieuwe evenement te doen slagen. Het is zeker voor herhaling vatbaar. De combi 'jong en oud samen' heeft goed uitgepakt, allemaal vrolijke gezichten. Kinderen die het werk van de duwers overnamen, hoe leuk is dat, die interactie." Bestond er vooraf gerede angst of het weer wel mee zou werken, het bleek grotendeels ongegrond. "Het weer zat ons mee," is Simone opgelucht. Al miezert het lichtelijk tijdens de intocht, de gemoedstoestand lijdt er geenszins onder bij de deelnemers.

Bijzondere dagen
Het Dorpsplein stroomt vol met muzikanten, deelnemers, familie, bekenden en vrijwilligers. Kinderen scharen zich om Clown Hans (Oostendorp) uit Groenlo heen die spontaan naar Beltrum is gekomen de intocht, waaronder van zijn vader Jan die in de Hassinkhof zit, op te fleuren en trosjes ballonnen opblaast, knoopt en uitdeelt. Zowaar nog blijere gezichten. Zo ook bij Dani Hoffman. Hij geniet met volle teugen. Hij heeft de eerste snoepjes dan al op die hij bij de intocht ontving. De jongen straalt van oor tot oor en laat zich de aanmoedigingen en applaus welgevallen.

Kulturhusbeheerder Edmund Heutinck, die het evenement samen met Simone Kemkens en Chantal Huinink organiseerde, sluit de ceremonie af, met een brok in de keel. "Dit is een bijzondere dag, het waren drie heel bijzondere dagen," begint hij stamelend. "Dit krijg je er van als iemand zomaar een idee laat vallen," complimenteert hij de initiatiefneemster. "Wat ons betreft wordt dit een traditie." Robert Huinink staat aan de kant te genieten van het volle dorpsplein. "Het is toch prachtig dat die mensen zo genieten. Komen ze ook nog een keer lekker buiten. Een mooi initiatief."

Als een ieder de onderscheidingen om heeft hangen, de jonge deelnemers sabbelen op hun welverdiende Raketje, de ouderen zichtbaar genieten van hun bekertje roomijs, maakt Harmonie Concordia aanstalten om haar biezen te pakken. "Wat duch oe jongens. Kiek 'ns noar de loch. Loa'w moar goan, veurda'w 't gerei nat kriegt," spoort een harmonielid andere muzikanten aan. Enkele Beltrummers die staan te kijken hebben andere plannen. ''Het is warm. Lao'w d'r moar effen ene goan drinken," roept iemand. Instemmend geknik is zijn deel.

P.V. De Snelpost: eerste duif voor Nijhof

GROENLO - Voor een van de laatste midfondvluchten stonden op zaterdag 2 juli 35 duiven klaar van 5 liefhebbers in het Franse Peronne op een afstand van 348 kilometer. Er waren 9 prijzen te winnen toen om 07.45 uur het startschot klonk. De eerste duif was om 11.06.40 uur voor Fons Nijhof en het concours werd beƫindigd met de laatste duif om 11.20.00 uur, eveneens voor Fons.

Achter een koufront stroomde langzamerhand heldere lucht over het vlieggebied. Na 10.00 uur waren de meeste buien oostwaarts weggetrokken en volgden er zonnige perioden met nog af en toe een bui. De wind was matig zuidwest en de temperatuur schommelde tussen de 18 en 20 graden. Dat moest goed te doen zijn voor de duiven.