Bennie in actie op het NK 2016. Foto: Edwin Raats
Bennie in actie op het NK 2016. Foto: Edwin Raats Foto: Edwin Raats

Bleumink kampioen Luchtgeweer schieten

GROENLO/BORCULO - In 2012 en 2014 was hij al eens Nederlands kampioen Luchtgeweer schieten bij de veteranen. In 2013 diende hij genoegen te nemen met het zilver, afgelopen jaar zelfs met helemaal niets en hij zelfs net buiten de top 10 belandde met een elfde plek. Bennie Bleumink (59) uit Groenlo, zoals hij bij de gemeente Oost Gelre staat ingeschreven, al staat zijn huis in de kern Zwolle. Overdag een vaste hand als machine bankwerker bij Welgro Groenlo, een aantal avonden in de week met een nog vastere hand in actie als Neerlands beste schutter luchtgeweer, met 4.5 millimeter kogeltjes, bij de veteranen. Onlangs werd hij voor de derde keer Nederlands kampioen. Voor hem zelf kwam het niet geheel als een verrassing, kijkt hij terug. "De hele week daarvoor had ik al het gevoel dat het moest gaan gebeuren dit jaar. Ik was wel zenuwachtig, moest vlak voor de finale iets vaker naar de wc maar het ging goed," kijkt Bennie terug op het behalen van zijn derde Nederlandse titel.

Door Henri Walterbos

Als één van de 30 deelnemers op de 10-meterbaan verscheen Bennie aan de start van het NK op Sportcentrum Papendal. De acht besten kwamen vervolgens tegen elkaar uit in de finale. Met een 'slow start' klom Bennie langzaam op naar een derde plek om uiteindelijk als winnaar het erepodium op te stappen. "Net zoals tijdens de Olympische spelen begint iedere schutter tijdens de finale weer op nul punten, tellen de punten van de wedstrijd niet mee. Zo heeft iedereen weer evenveel kans. Iedereen schiet twee keer over drie keer en een keer twee schoten. Daarna steeds weer twee schoten, waarbij elke ronde de laatste in het tussenklassement afvalt."
Op zijn 37e kwam Bennie pas met de schietsport in aanraking. Toevallig. Bennie was actief in de motorsport, in de trialdiscipline. "Dat was in Eefde, maar ze stopten er mee. Mijn kameraad Clemens Harbers spoorde me toen aan om een keer met hem mee te gaan naar het luchtgeweer schieten in schietgebouw Diabolo in Borculo. Misschien dat dat dan iets voor me was als." Het bleek liefde op het eerste gezicht. Bennie had aanleg en kreeg het ontzettend naar zijn zin bij SSV de Berkelschutters in Borculo en werd een begenadigd schutter. "Vooraf had ik er helemaal niets mee," weet Bennie nog. "Er komt trouwens heel wat bij kijken nog. Je houding is belangrijk, een opperste concentratie, de ademhaling, een vaste hand en je moet lekker in je vel zitten. Daarnaast heb je een canvaspak aan voor de stevigheid, anders hou je het niet vol." Als hij de kaartjes laat zien waarop de schutters dienen aan te leggen blijkt het vlakje dat geraakt dient te worden slechts 4 centimeter doorsnee, opgedeeld in 10 ringen, met de roos in het midden, bijna niet zichtbaar.
Bleumink komt zowel uit in wedstrijden van de regionale schietbond GEB (Groenlo-Eibergen-Borculo) als van de KNSA, de Koninklijke Nederlandse Schiet Associatie, die ook het Nederlands Kampioenschap organiseert. "In de regio schieten we op kartonnen kaartjes en tellen we in hele punten. Met de KNSA tellen we tot een cijfer achter de komma. Allemaal elektronisch. Scheelt ook veel telwerk."
Naast actieve schietsport is Bennie penningmeester van zowel Schietbond GEB als van SSV de Berkelschutters. Het doet hem pijn dat zijn geliefde schietsport te lijden heeft onder verkeerd gebruik van geweren. "Wat er toen in het winkelcentrum in Alphen aan de Rijn is gebeurd is zwaar nadelig voor de sport. De schutter was lid van een schietvereniging. Als je nu lid wilt worden moet je van de gemeente een bewijs van goed gedrag laten zien." Ondanks dat het ledental niet toeneemt staan de ontwikkelingen in de sport niet stil en is de sport laagdrempelig. "Het mooie van deze sport is dat je vanaf 12 jaar aan kunt melden maar ook dat blinden de sport kunnen beoefenen. Zij richten op een roos met een laserstraal. Door middel van een geluid bepalen ze de richting."