Het Needse team. Foto: PR
Het Needse team. Foto: PR Foto: PR

Ultra run survival via Neede naar Beltrum

NEEDE/BELTRUM - Sportwedstrijden met het woord ultra in de benaming zijn geen uitzondering meer. Met name in de hardloopsport bestaan al langer duurlopen tot wel 100 km of zelfs 24 uur. Hoewel de survivalsport op zich voor sommigen al een ultra uitdaging is, heeft de Survival Bond Nederland er nog een schepje bovenop gedaan. In het kader van haar 25 –jarig bestaan is er een estafetteloop georganiseerd waarbij de deelnemende teams in drie dagen van Leeuwarden naar Beltrum 'survivallen'. Zo'n 40 teams, bestaande uit elk zeven personen, leggen tien etappes van maximaal 2,5 uur af. Zondag 10 juli om 17.30 uur is de finish in Beltrum, met daarvoor een tussen-etappe in Neede.

Door Rob Weeber

Natuurlijk is ook Neede vertegenwoordigd, na Beltrum een van de oerplaatsen van de survivalsport. De Stichting Survival Neede heeft uit alle opgaven een team uitgeloot dat uit vijf mannen en twee vrouwen bestaat. Een van de dames is Annelies Dijkstra. Samen met teamgenoot Marco van Maanen vertelt zij waarom de ultra zo lokt.

"Voor mij is het puur de uitdaging, het diep gaan met je sport. Als je alleen maar veilig bezig ben en je normale patroon aanhoudt, dan gebeurt er nooit iets extra's", aldus Dijkstra. "Het komt tijdens deze race echt op doorzettingsvermogen aan, zowel fysiek als mentaal. Ikzelf loop vijf etappes in drie dagen. Dat lijk niet veel, maar je moet bedenken dat het iedere dag zwaarder wordt. De nachten bovendien zijn qua comfort ook niet echt Hilton waardig, dus dat draagt weinig bij aan je herstel."

'Je hebt er langer plezier van'

Van Maanen beaamt de uitdaging. "Als je een extreme uitdaging aangaat, dan maak je iets mee. Het is niet alleen de wedstrijd die meetelt, maar ook het gehele proces vooraf, zoals de trainingsopbouw en de groepsbuilding. Door extreem te gaan, heb je er langer plezier van." Hij loopt zes of zeven etappes, minimaal drie per dag dus ofwel minimaal 7,5 uur duur- en wedstrijdsport per dag.

Elke etappe bestaat uit een mix van onderdelen, zoals hardlopen, kanovaren, steppen, fietsen en klimmen. Op basis van de samenstelling van de etappe bepaalt de teamcaptain wie er meedoen. Sommigen lopen nu eenmaal beter en anderen kunnen beter fietsen. Per etappe zijn vier teamleden actief. De andere drie kunnen dan rusten. Wie niet binnen 2,5 uur finisht, wordt opgehaald en krijgt strafpunten. Anders dan bij gewone wedstrijden wacht men uit tijdsoverweging niet op de laatste deelnemer. Een team moet dus bij elkaar blijven en desnoods elkaar letterlijk voorttrekken. Desgevraagd is het zeker niet vanzelfsprekend dat het team met de beste toppers ook wint. "Uiteindelijk blijft het een teamprestatie, waarbij de beste net zo goed is als de zwakste", antwoordt Dijkstra. "We moeten zorgen dat figuurlijk gesproken niemand aan het elastiek komt te hangen. Naast uithoudingsvermogen bepaalt ook handigheid een deel van de uitslag. De wedstrijd wijkt namelijk in sommige opzichten iets af van een traditionele survival wedstrijd. Tijdens deze ultra run moeten we ook kunnen omgaan met kompas en gps."

Beide deelnemers hopen dat het Needse team met de mooie naam 'Needegoforultra' in het linker rijtje belandt. Tenslotte hebben ze een thuisetappe in Neede. Het team bestaat uit captain Lars Timmer, Annelies Dijkstra, Marco van Maanen, Robert Tesink, Bertel Bomans, Marchi Lammersen en Jorn te Hoonte. Naast de lopers is er een staf van drie man toegevoegd, fysiotherapeut Ferron Riethorst, Hilde Kerperien en Monique Jemeric.

Wie het Needse team in actie wil zien, kan om 10.00 terecht bij Sportclub Neede.