Ad Schilders in zijn woonkamer in huize de Schans/Jaartsveld. Foto: Henri Walterbos
Ad Schilders in zijn woonkamer in huize de Schans/Jaartsveld. Foto: Henri Walterbos Foto: Henri Walterbos

'Ik wil graag bij mensen of in de kerk voorlezen'

Verstandelijk beperkte Ad Schilders over zijn passie

Door Henri Walterbos

GROENLO - Zijn leven ging bepaald niet over rozen. Tegenslagen overwon hij mede door een sterk geloof en een positieve levenshouding. Ad Schilders (67), woonachtig in Groenlo, op locatie De Schans/Jaartsveld, woonvoorziening voor verstandelijk gehandicapten, onderdeel van De Lichtenvoorde. "Ik praat een beetje langzamer, pak alles iets langzamer op, als gevolg van een trauma tijdens mijn geboorte, zuurstofgebrek," begint Ad zijn levensverhaal. Hij was de oudste boreling in een gezin, dat naast Ad verder nog bestond uit drie jongens en één meisje. Op de lagere school had Ad het vereiste niveau wel, maar moeite om aan te haken bij de rest van de leerlingen. "Bij de gymles werd ik daardoor altijd als laatste gekozen en werd regelmatig gepest, maar ben daar altijd luchtig mee omgegaan," vertelt hij schouderophalend, met een vertederende blik van 'het is nu eenmaal niet anders.'

Vertaler
Pakten andere kinderen na de basisschool een 'normale studie' op, Ad toog naar internaat Berchem Marianum in Nijmegen, dat gerund werd door broeders. "In etappes heb ik mijn diploma beginnend ondernemer behaald," vertelt hij trots. Achtereenvolgens een baan als klerk bij ABN AMRO, aan de slag bij 'de Tuunte' en liefst 18 jaar typist op de Morseschool in Winterswijk, gedetacheerd vanuit de Hameland Werkvoorziening. Bij Hameland Uitgeverij werkte hij tot slot 16 jaar als vertaler van verhalen en boeken naar brailleschrift. "Ik heb de Nederlandse vertaling van de roman 'Oorlog en Vrede' van Leo Tolstoj nog naar braille vertaald," vertelt Ad wederom trots.

Lezen
Door een val in 2011 brak Ad zijn heup en werd non-hodgkin geconstateerd. Een zware periode van chemo's en bestralingen brak aan. Hij kwam er doorheen. Nog steeds staat hij echter onder controle. Hij beweegt zich voort door middel van een rollator, vult zijn dagen met wandelen, puzzelen, zingen in drie koren, lezen en voorlezen van medebewoners, zijn passie. Ad zou echter dolgraag meer voor willen lezen. Bij mensen thuis, ook graag in de kerk. Vandaar dat hij binnenliep bij BS22 of men hem wellicht verder kon helpen. De Grollenaar hoopt dat mensen zich melden die graag van de diensten van hem gebruik willen maken. Hij praat iets langzamer, en vanwege een gedeeltelijke gezichtsverlamming aan de linkerzijde van zijn mond iets met een beperking, maar duidelijk verstaanbaar. "Dat komt door kou die via mijn linkeroor mijn gezichtszenuwen aantastte. Ik kan echter met gemak drie kwartier tot een uur voorlezen. Bij voorkeur kortere verhaaltjes. Zelf vind ik Readers Digest leuk. De krant mag ook."

Kerk
Dolgraag zou Ad ook in de kerk voorlezen. "Elke zondagmorgen ga ik naar de kerk. Toen ik in Lichtenvoorde woonde heb ik het ook al jaren gedaan." Hij zou ook in de kerk zelfgemaakte gedichten voor kunnen dragen, want ook dat doet hij graag. Hij lacht. "Ik heb al heel veel gedichten geschreven. Vooral godsdienstig." Als hem gevraagd wordt een gedicht voor te lezen, hoeft hij niets op te zoeken of te pakken. "Ze zitten allemaal in mijn hoofd." Direct draagt hij zijn eerste gedicht voor, ruim 40 jaar oud inmiddels: 'Het Leven'. Hij straalt van oor tot, glimt met zijn gehele gezicht.


Het Leven

Het leven dat schudt je al heen en al weer,

Dit alles niet eenmaal, soms minder, soms meer

Doch als je gelooft in de kracht van de Geest

Dan geeft je leven van vreugde het meest

Als je gelooft in de liefde van God

Dan gaan er je krachten gewis niet kapot

Geloof je in Christus, bij uitstek de mens

Dan wordt er gehoord, je vurigste wens

Blijf bij dit alles eenvoudig van aard

Dan ben je in God's ogen het meeste nog waard

Wees dankbaar, wees blij en geniet van het leven

Dat ons door God in vreugd werd gegeven

En heb je soms zorgen of heb je soms pijn

Geloof dan dat God voor een ieder wil zijn

Een Vader die trots is, het meest op zijn kind

Een Vader die jou ja, het meeste bemint

Geloof je in een leven na liefde en leed

Dan doe je het zelfde wat Jezus eens deed

En denk je wellicht: ik ben bang voor dit streven,

Weet dan dat God ons een leven wil geven

Een leven waarin het geluk er gedijt

Een leven dat duurt tot in de eeuwigheid

Ad Schilders