De Maliebaan in Groenlo, die volgens vele Grollenaren in aanmerking komt voor een update. Foto: Theo Huijskes
De Maliebaan in Groenlo, die volgens vele Grollenaren in aanmerking komt voor een update. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Mogelijk herinrichting Maliebaan

Belangen vereniging Groenlo blijft aan de weg timmeren

Door Theo Huijskes

GROENLO - Belangenvereniging Groenlo heeft het voortouw genomen om met het gemeentebestuur van Oost Gelre in overleg te treden om een mogelijke herinrichting van de Maliebaan (inclusief de muziekkoepel) te bewerkstelligen. Dit voornemen is in eerste instantie tot stand gekomen als gevolg van de onlangs weer opgetreden overlast op de Maliebaan, hetgeen gepaard ging met de nodige vernielingen, het droppen van allerlei afval, alsmede geluidsoverlast voor de buren. Daarnaast zijn de Grolse belangenbehartigers van mening dat er meer moet worden gedaan met deze voor niet alleen de Grollenaren, maar ook de toeristen meer dan aantrekkelijke locatie.

Belangenvereniging Groenlo
Zoals bekend is Belangenvereniging Groenlo begin 2010 voortgekomen uit het toen opgeheven Actiecomité Handhaving twee gemeentehuizen. De vereniging kent een bestuur, bestaande uit zes Grollenaren, en telt circa 50 leden, voornamelijk verenigingen en organisaties, alsmede circa 165 donateurs. Er vindt circa zes keer per jaar een bestuursvergadering plaats en eenmaal per jaar voor de leden en donateurs een jaarvergadering. Die vergadering vindt dit jaar overigens pas plaats op maandag 12 september aanstaande. Dit omdat het bestuur deze keer de vergadering gepaard wil laten gaan met een bezoek aan en rondleiding in de gerestaureerde gevangenis (kerkers) onder het Grolse stadhuis. In de afgelopen zes jaar heeft het bestuur onder aanvoering van voorzitter Ben Verheij zich voor tal van zaken ingezet. De verscheidenheid van deze zaken is bijzonder groot en varieert van individuele aangelegenheden tot organisatie- of verenigingsproblemen en van zakelijke tot politieke beslommeringen. In het verlengde daarvan vindt er halfjaarlijks een gesprek plaats van het bestuur van de BVG met het college van B&W van de gemeente Oost Gelre, waarbij diverse in Groenlo spelende aangelegenheden de revue passeren.

Meepraten
Het idee om te komen met een voorstel voor een update van de Maliebaan inclusief de muziekkoepel en om daarbij tegelijkertijd te bewerkstelligen dat er meer activiteiten gaan plaatsvinden op dit in de ogen van menige Grollenaar mooiste plekje in het centrum van Groenlo, zal nu uitgewerkt gaan worden met vertegenwoordigers van betrokken partijen. De eerste (kennismakings-)bijeenkomst heeft inmiddels plaatsgevonden en na de zomervakantie zal aan het voornemen daadwerkelijk handen en voeten worden gegeven.
De oproep aan buurt- en andere vertegenwoordigers om mee te denken en te praten, is bijzonder enthousiast ontvangen. Dit heeft tot gevolg dat de zogenoemde initiatiefgroep wordt gevormd door twee vertegenwoordigers van het bestuur van de Belangenvereniging Groenlo, twee van de buurt de Maliebaan, twee van de buurt Marhulzenweg en omgeving, twee van de binnenstad Groenlo, twee van de aangrenzende basisschool De Ni-je Veste en twee van de jeu de boules-club, die iedere vrijdagmiddag gebruik maakt van de Maliebaan.