De drie wethouders, vlnr. Rik Gommers, Ted Kok en Vincent van Uem presenteren de nota. Foto: Theo Huijskes
De drie wethouders, vlnr. Rik Gommers, Ted Kok en Vincent van Uem presenteren de nota. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Gemeenten zorgen samen voor nieuwe erfgoednota

OOST GELRE - In één van de vergaderruimtes van het tijdelijke gemeentehuis (voormalige Rabobank) van Oost Gelre waren het afgelopen week de drie verantwoordelijke wethouders van de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk, respectievelijk Ted Kok, Rik Gommers en Vincent van Uem, die een erfgoednota voor de periode 2017-2020 presenteerden. Het betrof een conceptnota, die op dinsdag 5 juli door de drie colleges van B&W is vastgesteld.

Door Theo Huijskes

De gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk hebben ervoor gekozen om gezamenlijk aan een nieuwe erfgoednota voor de periode 2017-2020 te werken. Volgens de drie bewindslieden is uit diverse onderzoeken gebleken dat cultuur en erfgoed een belangrijke bijdrage leveren aan de economie en maatschappij. Daarnaast draagt erfgoed volgens hen bij aan het toerisme en aan een aantrekkelijk vestigings­klimaat voor bewoners en bedrijven.
Wethouder Ted Kok van de gemeente Aalten haalde bij de presentatie aan dat de evaluatie van het huidige beleid in de drie gemeenten al direct een opmaak van nieuw beleid tot gevolg had. "Wij kwamen er al gauw achter dat wij als gemeenten even ver waren gevorderd en dat daarom gezamenlijk optrekken in deze voor de hand ligt. Bovendien wordt er door ons samen dankbaar gebruik gemaakt van de bij een erfgoedbeurs opgedane input voor het maken van nieuw beleid. Daarnaast hebben wij met ons drieën aansluiting gezocht bij het provinciale beleid. Dit laatste alleen al om meer mogelijkheden, zoals die met een financiële insteek, voorhanden te hebben."
Namens de gemeente Winterswijk besteedde wethouder Rik Gommers de nodige aandacht aan de verschillende, veelal historische identiteiten van de drie gemeenten en daarbij de grote en kleine kernen. Gommers ging daarbij verder in op niet alleen het uit gebouwen en dergelijke bestaande erfgoed, maar ook op het in omvangrijke mate aanwezige immateriële erfgoed. "Door alles op een rijtje te zetten, zijn wij er nog eens in bevestigd dat investeren in erfgoed niet alleen wenselijk, maar bovenal noodzakelijk is. Daarom is het zaak dat kennisvergroting voorrang moet krijgen, hetgeen wil zeggen dat er aan de educatieve kant nog voldoende werk aan de winkel is."
Vincent van Uem, wethouder van de gemeente Oost Gelre, tipte aan dat de drie gemeenten inmiddels ook als klankbordgroep voor de provincie Gelderland hebben gefungeerd. "Daarbij hebben wij tevens ervaren dat wij meer ambities aan de dag moeten leggen door het erfgoed veel nadrukkelijker in de etalage te zetten. Ook het verduurzamen van erfgoed moet alle aandacht krijgen. Daarbij dienen initiatieven van onderop volledig ondersteund te worden. Wij zijn in dit traject nog eens met de neus op de feiten gedrukt dat het erfgoed er niet alleen is om te worden gerestaureerd, om in stand te worden gehouden, maar vooral om er meer, veel meer mee te doen."
Burgers en organisaties van de drie gemeenten hebben tot 17 augustus aanstaande de gelegenheid om te reageren op de conceptnota. De stukken liggen daarvoor in de drie gemeentehuizen ter inzage. Het is de bedoeling dat de nota in september opnieuw ter vaststelling wordt aangeboden aan de drie colleges. Het uitgangspunt daarbij is dat de nota in oktober 2016 door de gemeenteraden wordt vastgesteld.