Caspar Falke, Onno Zijdel, Ernesto Oosthuizen, Sven Westervoorde en Simeon Oosthuizen (vlnr) tijdens een luistersessie tussen de opnames door.
Caspar Falke, Onno Zijdel, Ernesto Oosthuizen, Sven Westervoorde en Simeon Oosthuizen (vlnr) tijdens een luistersessie tussen de opnames door. Foto: Henri Walterbos

Ernesto Oosthuizen werkt aan debuutalbum

'Het belangrijkste vind ik gewoon dat er iets met die liedjes gebeurt'

Door Henri Walterbos

OOST GELRE/BONTEBRUG - "Er is al veel goed hoor. Zeker negentig procent van al je partijen. Prachtig." Ernesto Oosthuizen complimenteus richting Sven Westervoorde, deze dag aan de slag om zijn hammondpartijen, waar nodig, opnieuw in te spelen en de puntjes op de i te zetten van opnamen een week eerder. "Zit ik hier de gehele dag al voor een paar kleine stukjes," lacht Sven. Plaats van handeling is de Silvox Studio in Bontebrug, waar Ernesto Oosthuizen zijn debuutalbum opneemt met muziekvrienden; Kobus Groen (bas, Miss Montreal), Sven Westervoorde (hammond/keys, Nielson), Olaf Fase (drums, Waylon/Slagerij van Kampen), Daniƫl Mouthaan (gitaar, PPM band), Bo Moelker (achtergrondzang, Nielson en Wolter Kroes), Ebi van Sloten (achtergrondzang, jingles Radio 2, commercials, Wolter Kroes). Last but not least Caspar Falke als producer en Onno Zijdel voor co-productie en adviezen. Ze kennen elkaar van haver tot gort. "Een mooi proces waar we mee bezig zijn. De liedjes heb ik allen zelf geschreven, maar alleen solo gespeeld of met zijn tweetjes, maar nog nooit met band. Het wordt echt te gek, vind ik. Er is in een paar dagen tijd al veel gebeurd." Vindt ook Caspar Falke. "Het is gewoon goed wat die jongens maken. Of het commercieel is? Daar ben ik nooit zo mee bezig, maar zou zo maar kunnen."

Jongensdroom
Eindelijk lijkt zijn jongensdroom uit te komen. Een cd met zijn eigen liedjes. Hij had een heel arsenaal op de plank liggen. Met De Gracht nam hij als toetsenist en muziekschrijver al 3 cd's op, ook met Shiver, maar solo of onder eigen naam nog nooit. Toch had het album er al lang moeten zijn. Nadat hij in 2001 de prestigieuze prijs 'Beste singer-songwriter,' als onderdeel van de Grote Prijs van Nederland won, in een vol Paradiso Amsterdam, was platenmaatschappij Universal Music er als de kippen bij hem een platencontract aan te bieden. Grootse plannen werden geuit met het in Groenlo opgegroeide muziektalent. Begeleiding van grote namen uit de Nederlandse popmuziek en gouden bergen. De single 'All over me' lag klaar om gereleased te worden. Totdat, er een telefoontje kwam van de A&R-Manager van Universal. "Een telefoontje was het nog niet eens. Een voicemail bericht," lacht Ernesto er nu om. "Eh, hier met mij. Ik wilde even zeggen dat ik mijn baan kwijt ben, en jij dus ook." Over en sluiten. Een soortgelijke ervaring had hij kort daarvoor al eerder meegemaakt met De Gracht. De geschiedenis herhaalde zich als het ware, maar Ernesto ging niet bij de pakken neerzitten. Hij bleef werkzaam als muziekdocent aan het Ulenhofcollege in Doetinchem, maar het bloed kroop ook bij Ernesto waar het niet gaan kon.

Pianohouse
Inmiddels leeft Ernesto al jaren van de muziek. Het muziekconcept 'The Pianohouse,' van zijn hand, gaat als een speer, maar toch bleef zijn ambitie jeuken en besloot hij anderhalf jaar geleden zijn droom waar te maken. "Ik wil zo graag met mijn eigen liedjes iets doen. Als dat niet lukt, jammer, maar geen probleem. Ik zou het echter wel helemaal te gek vinden. De nummers mogen echter ook opgenomen worden door Nielson of Waylon bijvoorbeeld en dat ik als liedjesschrijver doorga. Het belangrijkste vind ik gewoon dat er iets met die liedjes gebeurt."
Uit zijn oeuvre selecteerde hij 20, in zijn ogen kansrijke, liedjes, waarvan er uiteindelijk 13 op cd moeten komen. "Enkele nummers zijn al oud, aan de retrokant. Daarom wil ik er graag jonge muzikanten bij hebben. Van Sven is trouwens grappig dat ik pas nadat hij 'ja' had gezegd hoorde dat hij uit Groenlo kwam. Dat wist ik helemaal niet. Ik had hem gewoon gevraagd omdat ik hem te gek vind." September/oktober dienen de opnames afgerond te zijn. Een releasedatum staat nog niet gepland. "Dat gebeurt in overleg met Silvercoast dat het album gaat uitbrengen. Ik zie er in ieder geval naar uit." Via zijn Facebook zijn de opnames te volgen. Zoon Simeon maakt opnames. Hij geniet met volle teugen, zichtbaar trots op zijn vader. Ooit hoopt hij in zijn voetsporen te treden.