Tom Broshuis in de tot studio 'omgebouwde' woonkamer van zijn moeder. Foto: Henri Walterbos
Tom Broshuis in de tot studio 'omgebouwde' woonkamer van zijn moeder. Foto: Henri Walterbos Foto: Henri Walterbos

Tom Broshuis werkt aan nummers Mister and Mississippi

Huis van moeder in Groenlo in gebruik

Door Henri Walterbos

GROENLO - "Het is gewoon lekker om de hele meuk mee te slepen naar Groenlo en thuis te werken aan nieuwe nummers. Meestal kom ik met de trein, maar deze keer heeft mijn moeder me opgehaald zodat alles mee kon. Heel lief." In de woonkamer, hartje Groenlo, heeft hij zijn spullen uitgestald. Flightcases staan in de hoek, op een koffer nog de setlist van het laatste optreden geplakt. "Ik kan hier heerlijk werken. Overdag lekker bezig zijn met nieuwe nummers en 's avonds met vrienden een biertje drinken." Tom Broshuis ten voeten uit. Als klein kind al bezig met muziek, in het bezit van een begenadigd muzikaal talent. Als bescheiden 'grote jongen' gitarist van Mister and Mississippi en ook als componist medeverantwoordelijk voor het muzikale geluid van de op de Herman Brood Academy in Utrecht ontstane band, die in 2013 met haar debuutsingle 'Northern sky' direct al werd gebombardeerd tot Serious Talent. Een grote toekomst lag in het verschiet.

Erop of eronder
Na vele volle zalen en wierook in Nederland, twee 3FM-Awards, een Edison, toeren door Texas (USA), Zwitserland, Oostenrijk, Hongarije, en Duitsland, en twee succesvolle albums, zegt Tom met de band op een cruciaal punt te staan in hun bestaan. "Met het derde album is het wel een beetje erop of eronder, vinden we. We merkten gaandeweg afgelopen jaar, na het verschijnen van het tweede album, toch dat dat album meer als Mister and Mississippi 2.0 werd gezien, te veel in het verlengde van het eerste lag. Op zich niet vreemd met dezelfde opnameplek en dezelfde producer. We hebben onszelf dan ook de vraag gesteld of we nog wel met zijn vieren muziek wilden blijven maken. Dat wilden we echter allemaal dolgraag nog." Het siert de muzikanten zichzelf deze spiegel voor te houden, de realiteitszin. Van daaruit verder. De onderlinge klik is echter misschien wel groter dan ooit. Woonde Tom tot voor kort met bandleden Danny en Samgar samen in één huis in de wijk Kanaleneilanden in Utrecht, toen een nieuwe stek gevonden diende te worden besloot het trio wederom samen te gaan wonen, in plaats van ieder zijn eigen stek te gaan betrekken met hun vriendinnen.

'Met teksten en zanglijnen hou ik me niet bezig'

Nieuwe studio, nieuwe producer
Wel besloot de band nieuwe wegen in te slaan. "We hebben in goed overleg met onze vorige producer Reyn Ouwehand besloten de nieuwe plaat op te gaan nemen met Simon Akkermans. Hij heeft ook de laatste cd's gedaan van Jungle by Night en Bombay. Dat vinden we alle vier te gek. Bij de vorige cd hadden we tijdens het schrijfproces echt iets van dat het supergaaf zou worden. Dat nam toch iets af nadat de cd al tijdje uit was en we de reacties hoorden. Op deze cd iets meer elektronica en Simon mixt iets agressiever dan we gewend zijn. We hebben een dag lang samen dingen opgenomen en dat klikte prima. We gaan de cd opnemen in studio Kytopia van Kyteman (Colin Benders van Kyteman Orchestra, HW). Eind juli gaan we de preproductie doen en vanaf 1 augustus de studio in, tot 1 oktober. Best wel lang aangezien we de andere cd's opgenomen hebben in tien dagen, maar we hebben er erg zin in en met het nummers maken gaat het goed. Nu ik hier bezig ben een nummer per dag ongeveer. De meeste muziek voor de nieuwe cd maak ik in mijn eentje deze keer. De anderen vinden het meeste te gek. Alleen muziek. Met teksten en zanglijnen hou ik me niet bezig. Dat doen Samgar en Maxime. We hebben er een goed gevoel over." De eerste demo klinkt veelbelovend. Een tikkeltje anders, maar onmiskenbaar Mister and Mississippi.

Theatertournee
Na het opnameproces maakt de band een tour langs de theaters. "Erg leuk om te doen. Ook spannend, want de mensen gaan er echt voor zitten om te luisteren. Nu treden we bewust niet op in verband met de nieuwe cd, maar dan is het wel weer lekker te gaan spelen, waarbij we nieuw werk spelen, maar ook bestaand werk, in sommige gevallen in een iets andere versie." Data in de buurt: 29 oktober Hoftheater Raalte, 11 november Musis Arnhem, 12 november Orpheustheater Apeldoorn.


www.misterandmississippi.nl