Heldenontvangst voor team Beltrum op eigen grond. Foto: Henri Walterbos
Heldenontvangst voor team Beltrum op eigen grond. Foto: Henri Walterbos Foto: Henri Walterbos

Ultra Survival: 25 uren in 10 etappes

'Helemaal alles op alles gezet om hier goed te presteren'

Door Henri Walterbos

BELTRUM - Consternatie op de Grolseweg ter hoogte van mechanisatiebedrijf Wolterink als verkeersregelaars fietsers, auto's en wandelaars tot stoppen manen. "D'r kump ne groep an," verklaart de in een oranje hesje gestoken Frans Nijbroek. Er komt echter maar niemand aan lopen, terwijl er toch beweging is waargenomen in de verte tussen de maïsvelden. Dan ineens duikt 'groep Den Bosch' op, 100 meter verderop, waar ze gezamenlijk de Grolseweg oversteken in de richting van de feesttent op het terrein waar op dat moment de Boerendag Beltrum gevierd wordt.

Gefluit en gegil in de richting van de lopers, die er dan achter komen dat ze verkeerd zijn gelopen. Ze moeten er nog helemaal om heen lopen, zo blijkt. De laatste loodjes zijn duidelijk het zwaarst na 25 uur survival, verdeeld over 10 etappes, drie dagen achtereen. "Ze hebben de kaart niet goed gelezen. Dat moeten ze zelf doen," legt controlepost Paul Geessinck enkele toeschouwers uit die de organisatie denken een verwijt te kunnen maken voor slechte bewegwijzering.

Hevige ontlading
Zodra de Bosschenaren in de laatste klim- en klauterhindernis, met de bekende klompjes-hindernis, hangen komt het team Beltrum onder aanvoering van Arjan Tragter, onder luid applaus door een grote menigte aangelopen. Deze koninklijke ontvangst geeft de groep een extra boost. Onverzettelijk manoeuvreert het Beltrumse team zich ogenschijnlijk onvermoeibaar naar de overkant. Als er op een draf naar de laatste hindernis gelopen wordt en nog een pittig boomstammetje doorgehakt dient te worden, halen de Beltrummers het team Den Bosch in. De boomstam wordt vakkundig en in hoog tempo doorklieft. Aan Sabine Geerts de eer om de stam de genadeklap toe te dienen. Juichend gaat de groep vervolgens onder het finishdoek door, waarna de 10 lopers elkaar in de armen vallen.

'Ze hebben de kaart niet goed gelezen'

Met het behalen van een tweede plek in de slotetappe zet team Beltrum een uitstekende prestatie neer. Een hevige ontlading volgt. Tranen van voldoening bij stoere mannen. Zo vlak na de finish stroomt de adrenaline in hoge snelheid door het lijf van Renzo Wassing die poogt terug te kijken op deze unieke ervaring. "Dit is helemaal te gek. Tweede worden in de slotetappe, op eigen grond." Hij kan het zelf nog bijna niet geloven. De beste prestatie van de Beltrummers gedurende 10 etappes. "Vanaf zaterdag zijn we flink gas gaan geven en vandaag hebben we helemaal alles op alles gezet om hier goed te presteren. En wat een volk hier," wijst hij naar de menigte om de groep lopers heen.

Opgelucht
Als de Beltrummers staan te feesten komt groep Den Bosch binnen druppelen. Eén van de deelnemers komt ondersteund tussen twee teamgenoten in, met een van pijn vertrokken gezicht, over de finish gestrompeld. De blije Beltrummers hebben met de Bosschenaren gemeen dat er opgelucht ademgehaald wordt dat de Ultra Survival van Leeuwarden naar Beltrum, in 10 etappes ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Survivalbond er op zit. En met hen de 33 overige teams. Puffend, proestend komen ze allen over de meet. Voor uitslagen zie Facebook: Ultrasurvival 2016.

Team Beltrum gaat uitbundig van vreugde onder het finishdoek door.
Afbeelding