Vlnr. Jeanet Klaver, Ufuk Ermis en Yvonne Krabben. Foto: PR
Vlnr. Jeanet Klaver, Ufuk Ermis en Yvonne Krabben. Foto: PR Foto: PR

Groenlose op de bres
voor albinokinderen in Afrika

GROENLO - "Er is veel aan de hand in de wereld. Maar wat er anno 2016 gebeurt met de albino's in Afrika, daar heb ik geen woorden voor. Vandaar vraag ik uw aandacht voor het volgende: albino's in Afrikaanse landen zijn hun leven niet zeker, vanwege bijgeloof worden ze vermoord, lichaamsdelen en bloed wordt gebruikt als 'medicijn'. Deze kinderen worden door hun ouders naar tehuizen gebracht, omdat ouders radeloos zijn en niet weten wat ze kunnen doen om dit te voorkomen. Deze kinderen hebben naast het bijgeloof ook nog een andere vijand, een natuurlijke vijand, de zon. Albino's hebben geen pigment en verbranden snel. Ze hebben zonnebrandproducten nodig om zich te kunnen beschermen. In Afrikaanse landen is dit vaak nauwelijks verkrijgbaar en kosten deze producten veel. Al snel is per kind een fles per week nodig."

Om deze reden heeft Jeanet Klaver destijds de actie 'Zonnebrandcrème voor Afrikaanse Albino's' opgestart, via de (ANBI-goedgekeurde) stichting Afrikaanse Albino's. Samen met anderen door heel Nederland wordt er nu geprobeerd om € 25.000 in drie maanden in te zamelen en om hiervan op natuurlijke basis zonnebrandproducten te kopen. De stichting Afrikaanse Albino's zal uiteindelijk het vervoer van deze producten naar Afrika verzorgen.
Ook Yvonne Krabben is zich hiervoor in gaan zetten, ze heeft in haar eigen woonplaats Groenlo en omgeving bij een aantal bedrijven donatiepunten mogen neerzetten. Bij de volgende punten staat ze momenteel: (Groenlo) Emté supermarkten, Groot Zevert electronic partner, Floreel Bloemen & planten, Brini Decoratie & Accessoires, Stichting cultureel centrum de Bron, Welgelegen Stadcafé & Boothuis, Albert Heijn, (Beltrum) Cafetaria en café Dute, (Lichtenvoorde) Slijterij Paul, (Zelhem) De Groes, Blokker, Jumbo en Optiek Burghardt.
Ufuk Ermis uit Enschede, die zelf een albino is, leent zich als het gezicht voor deze actie: "Het ergste wat mij kan overkomen is dat mensen grappen gaan maken over Heino, die Duitsche albino-zanger, maar dit staat niet in verhouding tot het bovenstaande."
Alle donaties en initiatieven zijn van harte welkom, tevens kan men een zonnebrandcrème of tegen zon beschermende UV lips kopen of doneren. Wie een collectebus wil neerzetten of een andere bijdrage wil leveren kan contact opnemen met Yvonne Krabben via y.krabben@gmail.com. Wie geld wil doneren kan dat doen op rekeningnummer NL03INGB0004442081, t.n.v Stichting Afrikaanse Albino's, o.v.v. actie Jeanet Klaver.