Foto: Henri Walterbos
Foto: Henri Walterbos

Streefdatum opening 1 januari 2018

'We gaan 8 tot 10 soorten bier brouwen'

Door Henri Walterbos

GROENLO - "We kijken met een goed gevoel terug op de inloopbijeenkomst die we vanmiddag gehouden hebben voor de mensen uit de buurt over ons voornemen een nieuwe brouwerij op starten in Huize Adriana. De belangstelling was groot. Zo'n honderd mensen zijn er geweest. De reacties waren overwegend positief. Er werden zelfs nog leuke ideeën geopperd over de invulling." Aldus Andries de Groen woensdagavond, in een reactie op de eerste bijeenkomst met omwonenden. Die vond een paar uur eerder plaats in het pand waar de nieuwe brouwerij, proeflokalen, bars en ontvangstruimtes gerealiseerd gaan worden - als alles doorgaat zoals de initiatiefnemers voor ogen hebben. "We vinden het belangrijk dat er een goed contact is met de buurt, want laten we wel wezen, een aantal van hen krijgen bij wijze van spreken de brouwerij in hun achtertuin. Zaken als de grootte van de brouwerij, de precieze plek van de activiteiten, de ingangen, geluid en geur hebben we dan ook besproken. We hebben de eerste schetsen laten zien. We zullen nog vaker bijeenkomsten houden met de buurt. Zodra schetsen tekeningen worden gaan we dat ook zeker doen. We willen openheid van zaken blijven geven. Het is in ieder geval fijn dat we een goede opstart hebben gehad vandaag. We zijn er met veel energie uitgekomen. Het enthousiasme dat we zelf voelen hebben zeker teruggekregen vanmiddag."

Het moge anno 2016 nog steeds duidelijk zijn dat nogal wat Grollenaren, na het bekendmaken van het voornemen Groenlo een officiële brouwerij terug te geven, in een bijzonder euforische stemming verkeren. Dat uitgerekend nazaten van de familie de Groen, Andries en Frans, en Jos Oostendorp - allen oud-Grollenaren maar in hun hart nog steeds oer-Grollenaren - de initiatiefnemers zijn, doet bij menig Grollenaar het hart nu al sneller kloppen. 'De Grollenaar' verkeert na een rouwproces van 18 jaar al voorzichtig in een feestroes die zijn gelijke niet kent en hen de trots en identiteit terug lijkt te geven die hun voor een groot deel was afgenomen, althans zo voelde dat bij velen nog steeds. In 1998 maakte Grolsch bekend dat het haar activiteiten in Groenlo stopte en een nieuwe brouwerij ging bouwen in Boekelo. In 2004 sloot de brouwerij definitief haar deuren in Groenlo, al pleit het voor Grolsch dat de brouwerij haar afkomst nooit verloochende, wat in Groenlo echter voelde als slechts een pleister op de wonde. In 2015 vierde de brouwerij nog uitgebreid het 400-jarig jubileum in haar geboorteplaats, een feest dat vele Grollenaren uitgebreid meevierden.

Hobbels
De initiatiefnemers laten er geen gras over groeien voor wat betreft het opstarten en realiseren van de nieuwe brouwerij en hun plannen ermee. "Ons streven is de brouwerij op 1 januari 2018 te openen, maar er moet nog veel gebeuren. Het is allemaal nog steeds maar een concept," houdt de Groen een slag om de arm, al zijn de plannen meer dan zomaar hersenspinsels. "Er zijn zeker nog enkele hobbels te nemen." Over namen van de brouwerij en de te brouwen bieren, en of de namen en bieren in het verlengde liggen van de activiteiten die de initiatiefnemers reeds uitvoeren of op Groenlo duiden, hierover wil hij nog niet te veel loslaten. "We gaan 8 tot 10 soorten bier brouwen. Dat gaan we echt doen. We zijn met een aantal mensen bezig om de namen te bepalen, in welke flessen we ze gaan presenteren en dat soort zaken. Alles moet in één keer goed zijn. Als dat alles duidelijk is dan gaan we hierover naar buiten treden. Nog even radiostilte hierover," lacht de Groen, op weg terug naar huis, in België. Zoals het er naar uitziet met dezelfde kriebels als de gemiddelde Grollenaar inmiddels heeft.

Foto: Henri Walterbos