Dirk in zijn ziekenhuisbed in Kampala. Foto: PR
Dirk in zijn ziekenhuisbed in Kampala. Foto: PR

Malaria en buiktyfus kunnen Dirk Naaijkens niet stoppen

Grollenaar boekt resultaat bij straatkinderen

SOROTI (OEGANDA) - Zijn enthousiasme kent geen grenzen in het belang van de straatkinderen waarvoor hij in actie komt tijdens zijn stage in Soroti (Oeganda). De onverzettelijkheid brak hem afgelopen week echter zodanig op dat hij opgenomen diende te worden in het International Hospital Kampala (IHK) met uitdrogingsverschijnselen en buiktyfus.

'Verslaafd aan lijm omdat het de eetlust afremt'

Een beet door een malariamug leverde hem al eerder de nodige ongemakken op, maar hier ondervond hij minder hinder van zodat hij door kon werken. "Ik voelde me al een tijdje niet goed," vertelt Dirk vanuit zijn ziekenhuisbed. "Een griepje, dacht ik eerst. Het leek op een stevige kater, maar dan twee weken achter elkaar. Uiteindelijk ben ik opgenomen met uitdrogingsverschijnselen en buiktyfus, dat hier vaker voorkomt door mindere hygiƫne. Inmiddels gaat het iets beter, al ben ik zeven kilo afgevallen en lag ik een tijdje aan het infuus. Ik verwacht snel weer aan de slag te kunnen. Ik wil ze graag snel weer zien."

Normaal gedrag
Op 18 augustus keert hij terug in Nederland. "Met de Grolse kermis ben ik terug," lacht hij. Eerst nog bergen werk en een korte rondreis. "Het gaat enorm goed met de het project straatkinderen in het district Soroti. We hebben op dit moment dertig kinderen die het programma meedraaien. In het begin kwam het moeizaam op gang omdat ze toch enige achterdocht hadden. Er komen immers meer zogenaamde stichtingen hier, die helaas niet met de beste bedoelingen komen. Naarmate het vertrouwen toenam, zag je resultaten. Resultaten die bijna niet voor te stellen zijn na een paar weken. Zoveel hebben we niet eens gedaan, maar vooral normaal met ze omgaan. Enkelen van hen waren verslaafd aan lijm snuiven omdat het de eetlust afremt. Het ontbreekt hen aan voedsel. Op die manier vergeten ze de dagelijkse ellende en slapen ze veel. Ze pleegden diefstallen, belandden in gevechten. Nu amper meer. Mede door de donaties van bedrijven en particulieren die we na publicatie in de Groenlose Gids hebben ontvangen, naast andere donaties, gaat het beter met de kinderen, tonen ze weer normaal gedrag. We kunnen ze nu bijvoorbeeld een keer iets anders geven dan bonen of brood. Voor tien euro kunnen wij bijvoorbeeld een paar nieuwe broeken kopen voor diegenen die dat hard nodig hebben. Ik ben ongelooflijk blij met al die donaties, maar het mag nog steeds," zegt Dirk ondeugend, maar direct weer serieus. "Er zitten ook moeders tussen van 17, 18 jaar, met een kind van 1 of 2 jaar, die dan ook nog weer ziek worden. Daar willen we graag een instelling voor bouwen, maar daar heb je al gauw 30.000 euro voor nodig, inclusief goed sanitair. Het mooie is dat je ziet dat je met hele kleine dingen al heel veel kunt bereiken."

Bijdragen welkom
Een financiƫle bijdrage leveren? NL92 INGB 0003 4247 92, t.n.v. 'Stichting Mama Watoto', onder vermelding van 'Street children Soroti'. Meer info: www.mamawatoto.org / www.facebook.com/ dirk.naaijkens.7.