Ferry Broshuis (links) en Robert Migchielsen aan de deur van Villa Adriana. Foto: Henri Walterbos
Ferry Broshuis (links) en Robert Migchielsen aan de deur van Villa Adriana. Foto: Henri Walterbos

Buurtbewoners over brouwerij in Adriana

Positief maar ook vragen

Door Henri Walterbos

GROENLO - De mogelijke komst van een nieuwe brouwerij in Groenlo levert vooralsnog enkel positieve reacties op. Voor buurtbewoners zou dit mogelijk anders kunnen zijn, aangezien zij te maken zouden kunnen krijgen van overlast. De initiators hechten grote waarde aan een goed contact met omwonenden. Vandaar dat zij de buurt uitnodigden voor een eerste informatieronde, in Villa Adriana, afgelopen woensdag. De neven Andries en Frans de Groen, en Jos Oostendorp kijken met een zeer goed gevoel terug op de inloopbijeenkomst. Grote vraag is dan natuurlijk hoe de omwonenden zelf tegen de plannen aankijken, al zijn de plannen nog enkel in conceptfase.

'Communicatie prima'
Ferry Broshuis, overbuurman woonachtig aan de Maliebaan, is positief maar heeft ook zijn vragen. "Ik wil het in drie etappes vertellen. In eerste instantie is het natuurlijk jammer dat ooit het advocatenkantoor verdween dat er voorheen in gevestigd was. Zo'n advocatenkantoor heeft natuurlijk wel een mooi aanzien voor Groenlo. Het heeft enkele jaren leeggestaan. Persoonlijk vind ik het fijn dat er twee gegadigden lijken om het pand weer in gebruik te nemen. Een zorgcentrum en een brouwerij, dat het meest concreet lijkt." Over de zorginstelling zegt Broshuis niet te kunnen oordelen. "Over het zorgcentrum hebben wij als buurt nooit iets gehoord, dus kan ik er niet veel over zeggen," zegt hij over het plan met villa Adriana dat het eerst in de publiciteit kwam. "Op zich wel apart dat zich 100 jaar geleden een brouwerij vestigde waar een woonwijk omheen gebouwd werd en dat er nu een woonwijk is waar een brouwerij neergezet wordt," zegt Broshuis gevat. "De uitleg en communicatie over de nieuw te vestigen brouwerij was prima. Ik heb de indruk dat het wel goed gevallen is bij de buurt. Het ziet er wel interessant uit wat ze willen, al zet ik persoonlijk mijn vraagtekens bij de mogelijke overlast van geur, drukte en naar de toegankelijkheid van de brouwerij, dat via de woonwijk zal moeten gebeuren volgens mij, maar misschien zijn er wel mensen die daar voor geleerd hebben en hier een oplossing voor bedenken. Of het echt tot overlast gaat lijden, zou ik niet durven voorspellen. Op zich is het natuurlijk een prachtige vervanger van de Grolsch-brouwerij. Groenlo heeft wel iets met bier."

Robert Migchielsen steekt de loftrompet af over de plannen. "In principe staan wij er als buurt zeer positief tegenover. Het is een goed doordacht plan dat prima past in het totaalplaatje van Groenlo en in het concept Stad Groenlo. Het is erg mooi dat er een pad onder langs de gracht komt voor wandelaars zodat het ook van die kant makkelijk toegankelijk is. Mooi vind ik ook dat de brouwerij in zijn geheel los komt van het huis. Het nieuwe deel achter de woning vonden we toch al nooit zo mooi, maar wordt afgebroken hebben we begrepen. Hier komt een niet modern ogend pand voor in de plaats. De nieuwe brouwerij is van grote waarde voor Groenlo. Dat het drie Grollenaren betreft die het plan oppikken is natuurlijk helemaal geweldig. En dat op de plek waar de familie de Groen ooit woonde. Prachtig toch?"