Hennie Wildenborg wijst naar de slechte staat van de visplaats voor gehandicapten, nabij de Wilhelminabank. Foto: Henri Walterbos
Hennie Wildenborg wijst naar de slechte staat van de visplaats voor gehandicapten, nabij de Wilhelminabank. Foto: Henri Walterbos Foto:

Zorgelijke situatie langs gracht

Met Hennie Wildenborg op onderzoek

Door Henri Walterbos

GROENLO - De foto's op social media van een rondje Groenlo over de gracht met een fluisterboot zien er meestal gezellig uit. Fraaie plaatjes en alledaagse plekjes van Groenlo van een geheel andere kant gezien. Een absolute aanrader voor velen, maar het rondje gracht levert niet alleen maar mooie plaatjes op. Als er met een kritisch oog gekeken wordt, dan valt er zelfs heel wat op te merken. Zorgwekkend wordt het op sommige plekken genoemd. Als het rondje begonnen wordt bij de aanlegsteiger Welgelegen valt direct een krakkemikkig, in deplorabele staat verkerend, uitbouwsel op. Niet echt een mooi uitzicht vanaf de vlonder van het boothuis.

'Groenlose Gids'
Als een ware bootsman en 'Groenlose Gids' loodst Hennie Wildenborg de fluisterboot door de Grolse gracht. Regelmatig komen meerkoetjes, volgens Hennie Surinaamse eenden, langs dobberen in de relaxmodus. Hennie is een bekende op het water. "Gewone eenden zie je bijna niet meer. Die zitten nu vooral op de Slinge. Waarom dat is, dat weet ik niet." Ter hoogte van de Molenberg begint Hennie te vertellen over het voormalige gasthuis waar de zusters vroeger de minder bedeelden opvingen en verzorgden en dat tegenwoordig dienstdoet als verzorgingshuis. Iets verderop, nabij de brug op Schralenstein, een prachtige pluktuin met wilde bloemen en een in bloei staande bramenstruik, die enkel in de boot zittend te bereiken is. "Omdat er niemand bij kan komen, blijft dit mooi."


Lees verder op pagina 3