Het gezin Bennink met vlnr. René, Irma, Nynke en Twan. Foto: Theo Huijskes
Het gezin Bennink met vlnr. René, Irma, Nynke en Twan. Foto: Theo Huijskes

Saamhorigheid troef bij kermis in Voor-Beltrum

Waar een kleine gemeenschap groot in kan zijn

Door Theo Huijskes

VOOR-BELTRUM - "Bij ons in Voor-Beltrum is iedereen, en dat van jong tot oud, van harte welkom op de kermis. Niemand hoeft daar moeite voor te doen en hoeft zich al helemaal niet te legitimeren. Wij houden als kleine gemeenschap van een mooi feestje, waarbij de gezelligheid de boventoon voert, en daar mag iedereen zich bij aansluiten." Dit zegt René Bennink, algemeen bestuurslid van het Volksfeestcomité Voor-Beltrum. Met zijn gezin staat Bennink in de startblokken voor de inmiddels 70e editie van de kermisdriedaagse op zondag 7, maandag 8 en dinsdag 9 augustus aanstaande op het terrein Café Halfweg.

Onder het genot van een kop koffie wordt er in de gezellige woonkeuken van huize/bedrijf 't Braokman aan de Holtkampsweg gepraat met René en Irma Bennink en hun beide kinderen: zoon Twan (16) en dochter Nynke (14).
"De kermis van Voor-Beltrum vieren wij met het gehele gezin, vanaf het allereerste begin tot aan de sluiting," vertelt het homogene gezin in koor. Direct aangevuld door René en Twan met de opmerking dat het feest eigenlijk nog eerder begint en later wordt afgesloten. "Wij helpen volop mee aan de voorbereidingen en opbouw, zoals het inrichten van het feestterrein en het afbreken en opruimen op de woensdag na de kermis." Overigens zie je op die dag ook kermisvierders, die spontaan zonder daarvoor gevraagd te zijn komen helpen. Dat zegt iets over de betrokkenheid, de eensgezindheid van de Voor-Beltrumse gemeenschap. Volgens Irma ligt daarin ook de kracht van het volksfeest verscholen.

Gemeenschapszin
"De saamhorigheid is ongekend groot. Dat heeft ook de grote opkomst tot gevolg bij niet alleen het feesten in de tent, maar tevens bij de volks-, buurt- en kinderspelen."
René: "Afgaande op dat wij als organisatie circa 400 adressen in ons bestand hebben, in ieder geval circa 230 gezinnen vertegenwoordigende, mag de opkomst op alle drie kermisdagen als enorm groot worden aangemerkt. De gemeenschapszin is de belangrijkste drijfveer. Deze wordt overigens gedurende het gehele jaar in stand gehouden door allerlei andere activiteiten, zoals het carnavalsfeest en niet te vergeten het uitgeven van 'Halfweg Ni-js', een bulletin dat vier keer per jaar uitkomt."
Om het gezamenlijke aspect zoveel mogelijk te laten zegevieren, vinden er op alle kermisdagen in eerste instantie groepsactiviteiten plaats. Zoals op de zondag de voetbal- en volleybalwedstrijden, alsmede de sterrit en toertocht. Op de maandag staat na de optocht vanaf Garage Berentsen richting Café Halfweg en de officiële opening door burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland de kermis in het teken van de buurtspelen, ieder jaar een geliefd en prominent programmaonderdeel, waaraan ook dit jaar weer een twaalftal teams deelnemen.

Schrikkeljaar
Het gezin Bennink straalt van alle kanten. "Als buurt Schependom bereiden wij ons hier zorgvuldig op voor. Het gaat niet alleen om het winnen, ook om de pret, het elkaar intimideren, voor de gek houden. Het maakt allemaal niet uit, als het de gezelligheid maar ten goede komt." Op kermisdinsdag is alle aandacht gericht op het vogel- en schijfschieten en natuurlijk het vogel- oftewel knuppelgooien. De vraag daarbij is wie de opvolgers worden van de titelhouders 2015: schutterskoning Rob Luttikholt, koningin Anouk Luttikhold, jeugdkoning Mick Arink en jeugdkoningin Manou Bomers. Saillant detail is dat het dit jaar de dames zijn die op de vogel schieten en de heren die de knuppel ter hand nemen. "Dat is een traditie, waaraan wij in een schrikkeljaar uitvoering geven," zegt René Bennink. "Het zorgt niet alleen voor veel variatie, maar het brengt ook de nodige hilariteit teweeg. Prachtig toch!" Deze woorden worden onderstreept door echtgenote Irma, die zelf al het genoegen heeft gehad om zowel koningin bij het vogelschieten als koningin bij het vogelgooien te mogen zijn."
De gebruikelijke opwarming van de driedaagse vindt op zaterdag plaats wanneer om 20.00 uur geheel volgens traditie een woorddienst wordt gehouden, om 21.00 uur gevolgd door een gezellig samenzijn.