Leo te Koppel (4e en beste Grolse visser), Jan Broess (winnaar), Wil Weyers (2e) en Robin Roetenberg (3e). Foto: PR
Leo te Koppel (4e en beste Grolse visser), Jan Broess (winnaar), Wil Weyers (2e) en Robin Roetenberg (3e). Foto: PR Foto:

Vissen om het Grolse kanon

Open Kampioenschap om het Grolse kanon tot aan laatste moment spannend

GROENLO - Alweer voor de 35e keer werd afgelopen zaterdag, 6 augustus, het Open Kampioenschap om het Grolse kanon gevist in de stadsgracht in Groenlo. De verwachtingen waren gematigd positief en de grote vraag was of er grote brasem gevangen zou worden. Deze vis geeft vaak de doorslag bij wedstrijden, maar deze vis is dit jaar bij wedstrijden in de stadsgracht moeilijk te vangen. Jan Broess uit Nieuwegein werd dit jaar de winnaar, Leo te Koppel was met zijn 4e plek de beste Grollenaar.

Loting
De loting 's morgens vroeg bij het clubhuis van de Grolse Boys had een goed en vlot verloop. Binnen 15 minuten hadden alle 55 deelnemers hun stek geloot. Er werd gevist in vier vakken (Maliebaan, Kloostertuin, Houtwal en Hertenkamp). Al snel waren de boorden van de stadsgracht bezet door de vele vissers. Toen om 8.30 uur het beginsignaal klonk werden ook al snel de eerste vissen gevangen. Al moesten sommigen wel heel lang wachten totdat ze de eerste vis in het net kregen.

Deelnemers
Met 55 deelnemers was de deelname goed te noemen. Diverse landelijke en regionale toppers waren weer aanwezig. Er was ook een opvallende deelnemer, namelijk Jan Broess uit Nieuwegein. Hij was winnaar van de Topcompetitie in 2011. Hij had een stek geloot op de Maliebaan.

In totaal werden 1130 vissen gevangen

Halverwege de wedstrijd was het duidelijk dat de brasems zich niet lieten zien en dus alles op alles gezet moest worden om grote aantallen vis te vangen. Die aantallen bepalen namelijk voor de helft het aantal punten. De andere helft wordt bepaald door het gewicht. Maar veel deelnemers konden de vis niet aan de praat houden en ze werden met vlagen gevangen. De bonusvissen die het gewicht moesten brengen lieten het afweten.

Winnaar
Toen om 12.30 uur het eindsignaal klonk, kon de balans worden opgemaakt. Het tellen en wegen van de vis kon beginnen. Ook dit heeft de Groenlose Hengelsport Vereniging goed voor elkaar en men kan daarbij altijd op veel hulp van vrijwilligers rekenen. De GHV bedankt de mensen hiervoor. Uiteindelijk werden Jan Broess, Wil Weyers, Robin Roetenbergen en Leo te Koppele de vakwinnaars. Om de eindstand te bepalen werd bij deze vier heren gekeken naar het aantal gevangen vissen. De meeste vissen werden gevangen door Jan Broess, namelijk 64 stuks. Beste Grolse visser was Leo te Koppele met 29 vissen, goed voor een vierde plek in de eindrangschikking. Na afloop werden door voorzitter Erik Mentink de prijzen worden uitgereikt en die kon onder andere vertellen dat er in totaal 1130 vissen waren gevangen met een totaalgewicht van 17.890 gram. Na de prijsuitreiking werd er nog gezellig nagebabbeld.

Uitslag
1) Jan Broess (Nieuwegein): 64 vissen, 870 gram
2) Wil Weyers (Velp): 60 vissen, 1.535 gram
3) Robin Roetenberg (Haaksbergen): 43 vissen, 895 gram
4) Leo te Koppel (Groenlo): 29 vissen, 705 gram
5) Gerrit Surquin (Velp): 60 vissen, 805 gram