Excursie Groen Goed

LICHTENVOORDE - Jaarlijks organiseert de agrarische natuurvereniging Groen Goed een excursie. Dit jaar wordt er op zondag 21 augustus een bezoek gebracht aan het biologisch varkensbedrijf Rouwhorst - Hahne in Mariƫnvelde.

Zoals het woord biologisch reeds aangeeft verschilt de bedrijfsvoering op dit bedrijf aanzienlijk met die van een gangbaar (gesloten) varkensbedrijf. De term gesloten houdt overigens niet in dat de dieren op dit bedrijf achter slot en grendel verblijven. Gesloten betekent in dit geval dat de biggen die op dit bedrijf geboren worden hier blijven totdat ze slachtrijp zijn. Er worden dus geen dieren van buitenaf aangevoerd. Het meest opvallende aan dit bedrijf is juist de uitloop naar buiten die de varkens krijgen. Met name de zeugen die overdag in het weiland nabij de openbare weg vertoeven, zijn voor menig voorbijganger een bezienswaardigheid. Minder in het oog springend maar wel essentieel op dit bedrijf is het beheer van de grond in de vorm van akkerbouw. En hiermee is ook snel de link gelegd met agrarisch natuurbeheer. Op de meeste akkers wordt graan geteeld, iets dat al vrij zeldzaam is in onze regio, maar ook nog op biologische wijze. Dus zonder gebruik kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Deze bedrijfsvoering past prima binnen de kaders die het agrarisch natuurbeheer stelt aan deelnemers aan het nieuwe ANLb.
Kortom, genoeg aanknopingspunten voor belangstellenden en niet-leden om deze excursie bij te wonen en kennis te maken met een andere vorm van landbouw bedrijven en dan met name ook wat betreft de varkenshouderij. De kosten voor niet-leden bedragen 5 euro waarvoor men echter twee consumpties krijgt aangeboden.
Vooraf aanmelden voor deelname aan de excursie is gewenst. Dit kan via de site www.vangroengoed.nl of telefonisch via de coƶrdinator Jos te Molder: 06-23483364. De organisatie kan zo van tevoren weten hoeveel bezoekers te verwachten zijn.
Voor meer informatie omtrent het aanvangstijdstip zie ook het Keitje/Gidsje elders in deze krant of kijk op de site.