Veel spektakel in Mariënvelde. Foto: Annekée Cuppers
Veel spektakel in Mariënvelde. Foto: Annekée Cuppers

D'rop of d'ronder voor
Spektakelweekend

MARIËNVELDE - Met bulderend geraas doemen de stalen monsters op uit de zwarte rookwolk die over de baan hangt. Uit de boxen schalt de stem van de omroeper. Zijn woorden gaan in het donderend geweld van de vele pk's verloren maar de boodschap is duidelijk: 't gaat d'rop van jewelste!

Door Annekée Cuppers

De eenentwintigste editie van het Spektakelweekend is tot opluchting van de organisatie gezegend met droog en zonnig weer. Na een aantal jaren slecht weer op rij, waarvan in 2015 drie dagen aaneengesloten regen, betekende dit bijna de nekslag voor dit fantastische Achterhoekse evenement. Het is te danken aan de vele vrijwilligers en de steun in geld en natura van een aantal particulieren en bedrijven dat het evenement ook dit jaar weer kan plaatsvinden. "Een prachtig staaltje noaberschap," aldus Arno Tankink die namens de organisatie publiekelijk een dankbetuiging uitspreekt. "Dit jaar was voor ons een kantelpunt maar we gaan door met jaarlijkse Spektakelweekend. We wilden niet stoppen door iets wat we niet in de hand hebben en uit alle steun en hulp die we ontvingen, bleek dat velen er zo over dachten."

Combine race
Een belangrijk onderdeel van het Spektakelweekend is het combineracen. Deze tak van sport kent in Nederland een ware competitie, verdeeld over vijf races per jaar. Verschillende teams werken het jaar rond aan hun machine. Het is een hobby waar enorm veel geld in omgaat, grotendeels gesponsord, en waar ook de nodige tijd in gaat zitten. Wekelijks komt een team bij elkaar om aan de wagens te sleutelen. "Het sleutelen is eigenlijk nog leuker dan het racen zelf en je leert er ontzettend veel van. Lassen, boren, slijpen, veel onderdelen maken we zelf," aldus rijder Joeri Domhof. Hij maakt deel uit van het Combine Raceteam Mariënvelde (CRM) en rijdt mee in de vrije klasse. Met de machine die vanaf het motorblok af helemaal zelf is ontworpen en opgebouwd, werd zijn team vorig jaar landskampioen. "Dat geeft een enorme kick omdat je je succes dan echt helemaal aan jezelf te danken hebt!"

Sportieve concurrentie
Ondanks dat er onder de verschillende teams concurrentie heerst, zijn het toch vooral de sportiviteit en gemoedelijkheid die de boventoon voeren. Zo reed het CRM-team van Domhof enige jaren geleden grote schade waardoor deelname aan de race in België een week later onmogelijk leek. "We hadden de hoop al opgegeven maar werden toen gebeld door andere teams, of we nog onderdelen konden gebruiken. Binnen een week was de machine gerepareerd en konden we alsnog aan de start verschijnen," aldus Domhof. Schitterend vindt hij dat, die sfeer van kameraadschap onder elkaar. "Op de baan ben je elkaars concurrenten, maar daarna drink je gewoon samen een pilsje."

Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers