De startzondag in ‘De Oude Calixtus’ in Groenlo. Foto: Theo Huijskes
De startzondag in ‘De Oude Calixtus’ in Groenlo. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Hervormde Gemeente richt zich op startzondag

Presentatie van 'een bewaardoosje' op zondag 11 september

Door Theo Huijskes

GROENLO - De Groenlose Hervormde Gemeente gaat onder aanvoering van ds. Wim Blanken een speciale invulling geven aan de zogenoemde kerkelijke startzondag op 11 september aanstaande. De in Zutphen woonachtige predikant vormt op dit moment samen met Joke Bekkenutte-van Keulen en Roos Wentink-ter Haar een door de kerkenraad gevormde kleine commissie, die de nodige voorbereidingen treft voor een dienst ten behoeve van jong en oud. Een dienst die tevens een hernieuwde, tevens verfrissende opstart moet betekenen voor het komende winterseizoen.

"In alle mogelijke relaties van het leven hebben wij elkaar nodig," vertelt ds. Wim Blanken. "Startzondag is zo'n moment binnen de familie, die wij als kerkelijke gemeenschap vormen. De kinderen horen daar vanzelfsprekend bij, vandaar dat wij elkaar - zoals dat ook met Pasen en Pinksteren gebeurt - uitnodigen voor een speciale dienst. Ik reken en vertrouw op veel belangstelling van de zijde van jong en oud. Het zou mooi zijn wanneer wij deze keer eens stoelen moeten bijzetten om iedereen een zitplaats te kunnen aanbieden. Want in deze viering zitten voldoende herkenbare momenten en daarnaast hebben wij enkele speciale verrassingen in petto. Het wordt alleen al genieten vanwege het feit dat 'The Voices' onder leiding van Hannie Abbink-Meijer aan deze dienst hun medewerking verlenen. Bovendien is gelukkig een aantal gemeenteleden bereid om allerlei hand- en spandiensten te verlenen. Zo is het de bedoeling om na afloop van de dienst gezamenlijk koffie of thee te drinken. Voor de aanwezige kinderen is er limonade. Ook eten we samen. Belangstellenden kunnen zich via een intekenlijst aanmelden."

Bewaardoosjes
Op startzondag zal een aantal gemeenteleden 'een bewaardoosje' presenteren. Ds. Wim Blanken licht toe. "De ark, waarvan sprake is in het Noach-verhaal, is een 'bewaarkist' waarin God mensen en dieren bewaart voor de wereld die Hem voor ogen staat. Mensen en dieren overleven dientengevolge gezamenlijk de zondvloed. Vandaar het idee om mensen een persoonlijk bewaarkistje te laten maken. Het is de bedoeling dat in het kistje of in dit geval doosje 'zaken' worden gelegd, die het leven van de desbetreffende persoon zin geven of die men gewoon belangrijk vindt. Een foto wellicht, een bericht uit de krant, een ansichtkaart, een sieraad of een ander voorwerp. Het landelijk thema van de startzondag luidt dit jaar: 'Deel je leven!' Wij delen immers ons leven in allerlei opzichten, delen onder meer vreugde en verdriet, hoop en twijfel. Wij delen ons leven met wie wij een gezin vormen, met buren, vrienden en collega's. Met mensen binnen en buiten de kerk. Wij zoeken zelf contact, maar trekken ook op met degenen die op ons pad komen. In de praktijk blijkt een en ander niet altijd zo vanzelfsprekend. Daarvoor opent ook het bijbelverhaal onze ogen. Wij staan stil bij de geschiedenis van de zondvloed, in het bijzonder bij de betekenis van de ark van Noach als beeld voor de kerk. Bij de ark horen dieren. Op zich zou het aardig zijn de huisdieren mee te nemen waaraan we gehecht zijn. Maar dat is om meerdere redenen niet mogelijk en wenselijk. Vandaar dat de kinderen worden uitgenodigd om hun knuffeldier mee te nemen."
De aangereikte bewaardoosjes zullen tijdens de gezamenlijke lunch worden gepresenteerd en toegelicht.

Voor de dienst in 'De Oude Calixtus', deze keer bedoeld als de ark oftewel het schip van Noach, zijn ook organisaties uitgenodigd zoals de Stichting Opvang Noach Halle, Wereldwinkel Groenlo en Hospice Lelie Winterswijk. Ook is de organisatie Zonnebloem aanwezig om na afloop van de dienst zonnebloemen bij een aantal mensen te bezorgen.