De vesting van RMC ON in Lichtenvoorde. Foto: Theo Huijskes
De vesting van RMC ON in Lichtenvoorde. Foto: Theo Huijskes

Geen extra geld voor Regionaal Media Centrum

Afwijzing van Oost Gelre in navolging van Berkelland

Door Theo Huijskes

OOST GELRE - In navolging van de gemeente Berkelland heeft ook de gemeente Oost Gelre het Regionaal Media Centrum Oost Nederland (RMC ON) laten weten dat men geen extra geld beschikbaar stelt voor de financiële dekking van een aantal gewenste voorzieningen. Het betreft in dit geval de vervanging van de zendmast in Vragender, alsmede de vervanging en de upgrading van de inrichting van de studio en daarbij tegelijkertijd de apparatuur in de in Lichtenvoorde gevestigde studio.

Zoals bekend behelst het Regionaal Media Centrum een samenwerkingsverband tussen Gelre FM Oost Gelre en Berkelland FM oftewel de Stichting Lokale Omroep Berkelland. Het centrum had de colleges van beide gemeenten verzocht om een eenmalige gemeentelijke bijdrage van in totaal € 23.300,00 ter bekostiging van de hiervoor genoemde voorzieningen. De gefuseerde stichting is begin 2016 na advies van de gemeenteraden van Oost Gelre en Berkelland door het Commissariaat voor de Media aangewezen als lokale publieke media-instelling. De stichting zorgt nu voor de publieke mediadiensten in beide gemeenten, hetgeen betekent dat deze gemeenten een zogenoemde zorgplicht hebben voor deze licentiehoudende (lokale/streek)omroep.
Volgens verantwoordelijk wethouder René Hoijtink betekent het een en ander dat de gemeenten op basis van de Mediawet uit 2010 verplicht zijn om financieel bij te dragen, zodat de omroep kan voorzien in een lokaal toereikend media-aanbod.
"Maar in dit geval gaat het om een aanvullende aanvraag, waarin men zelf moet voorzien. Evenals B en W van Berkelland (besluit van 19 juli jl., ThH) wijzen wij ook deze aanvraag af omdat men geacht wordt met de aan hen toegekende jaarlijkse bekostiging, en dat gebaseerd op de rijksvergoeding, een lokaal toereikend media-aanbod te kunnen realiseren. Daarnaast mogen wij als gemeenten ook nog eens rekening houden met andere bijdragen, zoals sponsor- en reclame-inkomsten. Kortweg gezegd, het RMC ON dient zelf de gevraagde investeringen uit de jaarlijkse bekostiging te financieren c.q. betalen."
Maar de RMC ON vindt dat de op dit moment aan hen door de gemeenten verstrekte jaarlijkse bijdrage onvoldoende is om de door haar gewenste investeringen daaruit te dekken. De organisatie heeft een verminderd eigen vermogen, wat blijkt uit de begroting die door hen is ingediend. Wethouder Hoijtink: "Dat is hun verantwoordelijkheid. Evenals Berkelland leggen wij de bal weer terug bij het Media Centrum."