Foto: PR
Foto: PR Foto:

Adriana

Geachte lezer,

De Stichting Mooi Groenlo juicht de komst van een ambachtelijke brouwerij in Groenlo zeker toe, vooral uit nostalgische en toeristische overwegingen.
Toch zijn er ook punten van zorg en aandacht bij het stichten van een (weliswaar bescheiden) industrieterrein in een woonwijk, op een zeer kwetsbare plek aan een Rijksmonument. Ook de precedentwerking die hiervan uitgaat is riskant.

Met name willen wij de volgende punten noemen:
1. Het is verheugend om te horen dat centraal op het terrein een openbaar park komt te liggen en daarmee een uitbreiding van de industriële activiteit in de toekomst bemoeilijkt wordt. Toch leert de realiteit, dat elke onderneming op termijn wil groeien, vooral als ze succesvol is.
Het moet juridisch onmogelijk gemaakt worden dat er in de toekomst een bestemmingsplanwijziging tot uitbreiding van het industriegebied kan plaatsvinden. Bij uitbreiding moet uitgeweken worden naar het industrieterrein.

2. Er is een wandelpad en een haventje gepland. Op dit moment is sprake van een buitengewoon fraaie groene wand aan de gracht, waar onder andere de ijsvogel zijn habitat heeft. Wij zijn bang dat er vanwege het uitzicht vanaf het wandelpad grote gaten in die groene wand aangebracht zullen worden. Het is bekend dat dan de overgebleven bomen op termijn zullen afsterven. De bijgevoegde promotietekening doet het ergste vrezen! Wij opteren nadrukkelijk in een participatie in het proces van de groenvoorziening.

3. Over smaakt valt te twisten en dat is al gebeurd over het ontwerp van de brouwerij. In principe hebben wij niets tegen een modern ontwerp en is een retrostijl nogal eens kitscherig, maar in dit geval, op deze plek, pleiten wij toch voor een meer archaïserende stijl: een ambachtelijke brouwerij past beter in een gebouw met de uitstraling van 19e-eeuws fabriekje. Opnieuw verwijs ik naar bovenstaande tekening: dat wil je toch niet zien als je langs het Joodse kerkhof loopt!

Graag blijven wij meedenken over dit mooie stukje Groenlo.


Met vriendelijke groet,
Jaap Cannegieter
Voorzitter Stichting Mooi Groenlo
Noteboomstraat 24 7141 AC Groenlo