Kinderen deponeren hun energiewens in een in te graven koker. Foto: Theo Huijskes
Kinderen deponeren hun energiewens in een in te graven koker. Foto: Theo Huijskes

Diploma duurzaamheid voor De Ni-je Veste

Educatief feest als gevolg van de aangebrachte 250 zonnepanelen

Door Theo Huijskes

GROENLO - In het bijzijn van de papa's en mama's, opa's en oma's, alsmede andere belangstellenden, beleefden de leerlingen van de basisschool De Ni-je Veste locatie Buitenschans afgelopen dinsdagmorgen een groot energiefeest. De aanleiding hiervoor was het gegeven dat op het nieuwe schoolgebouw en het aangrenzende gebouw ten behoeve van lichamelijke oefening, maar liefst 250 zonnepanelen zijn aangebracht. De regie van het feest was in handen van het Arnhemse bedrijf Slim Opgewekt, dat zich onder andere richt op het energieneutraal maken van scholen.

Terzijde gestaan door vertegenwoordigers van het schoolbestuur Delta sprak schooldirecteur Jan Relker van een hoogtepunt in het bestaan van de school.
"Deze school is reeds voor 75% energieneutraal. Van de 40.000 benodigde kilowatt op jaarbasis wekken wij inmiddels 30.000 kilowatt als school op, wij verstoken geen gas en hebben in al onze lokaliteiten led-verlichting. Dit levert ons het diploma duurzaamheid op. En dat vieren wij samen met al onze leerlingen. Zie hen als kinderen die energie opwekken, maar ook als kinderen die energie geven. Dit alles met maar één uitgangspunt: een goede en veilige toekomst voor onze jeugd!"

Namens de gemeente Oost Gelre was onderwijswethouder René Hoijtink aanwezig. "In de Regio Achterhoek is via de Tafel van Groenlo de afspraak gemaakt dat wij in 2030 een duurzame, klimaatneutrale Achterhoek moeten hebben. Wat hier gebeurt, is weer een mooie aanzet in die richting. Ook ben ik ben ik blij dat De Ni-je Veste de vierde onder Delta ressorterende basisschool is, die nu beschikt over zonnepanelen," aldus Hoijtink.
De medio juli aangebrachte zonnepanelen zijn gefinancierd door het schoolbestuur Delta. Het is de bedoeling dat na verloop van tijd meerdere scholen dit voorbeeld gaan volgen.
Naast de overhandiging van het diploma duurzaamheid, bestond het hoogtepunt van het energiefeest, buiten op het schoolplein van de school, uit het ingraven van een koker met daarin tientallen energiewensen van de momenteel op school verblijvende kinderen. De koker werd nabij de entree van de school ingegraven en vervolgens afgedekt met een tegel met opschrift. Het is de bedoeling dat over 15 jaar, en dat op 30 augustus 2031, de koker weer wordt opgegraven. Vervolgens zal er dan na opening van de koker gekeken worden welke wensen van welke kinderen er in vervulling zijn gegaan. Een leuk, zowel bij kind als ouder aansprekend initiatief, dat bij wethouder Hoijtink de opmerking ontlokte: "Dit idee sluit uitstekend aan bij ons streven om in 2030 een energieneutrale Achterhoek of in ieder geval een energieneutraal Groenlo te hebben."