Een landschap met dennen van Jan Smit. Foto: Hans Hendriks
Een landschap met dennen van Jan Smit. Foto: Hans Hendriks Foto:

Landschappen van Jan Smit bij Ankomm'n

WINTERSWIJK - Gastgalerij Ankomm'n beschouwt het als een voorrecht om het werk van Jan Smit te kunnen exposeren, zijn werk heeft diepgang en is herkenbaar aan een volstrekt eigen stijl. Jan heeft jaren met de inmiddels overleden Winterswijkse schilder Ger Heesen 'en plein air', in de buitenlucht, geschilderd.

Jan Smit is geboren in 1939, en woonachtig in Beltrum. Tijdens zijn arbeidzame leven was hij werkzaam in de veehouderij, maar ook actief schilder. Dat deed hij al vanaf de middelbare school, de laatste tientallen jaren na zijn zestigste steeds actiever en intensiever. Een opleiding in de kunst heeft hij nooit genoten, maar hij heeft - om het met zijn eigen woorden te zeggen - 'wel de beste leerschool doorlopen om landschapsschilder te worden, namelijk door vaak in het landschap te staan en de confrontatie met wat je daar ziet al schilderend aan te gaan.' Het is niet zijn bedoeling om het landschap exact weer te geven, maar de veelheid aan motieven die het landschap biedt te reduceren tot de essentie en 'dat neer te zetten naar hand en geest', zoals Jan het zelf omschrijft.
De aquarellen ontstaan direct op locatie in het landschap, vaak over de grens in de mooie heuvellandschappen van de Baumberge bij Billerbeck, Schöppingen en in het Rijnland bij Xanten. Jan richt zich op de bijzondere sfeer en atmosfeer van de blauwe heuvels met korenvelden, bossen of beekjes.
De olieverven ontstaan in het atelier naar aquarellen of schetsen van landschappen. Daarbij benut Smit de pasteuze olieverf om de toetsen stevig aan te zetten en zich te richten op een meer expressionistische vertaling en kleurzetting van het motief. Naast schilderen wijdt Jan zich ook aan het schrijven van poëzie. Ook daarmee kan men tijdens de expositie kennismaken.
De expositie van Jan Smit is van zaterdag 10 tot en met zondag 25 september te zien bij gastgalerij Ankomm'n, Mentinkweg 5, in Corle bij Winterswijk. Ankomm'n is open van donderdag tot en met maandag van 09.30 tot 17.00 uur. Jan Smit is zelf aanwezig van 14.00 tot 17.00 uur op de zaterdagen 10, 17 en 24 september en op de zondagen 11 en 25 september.