Het eerste gezamenlijke project van NSGK en KvK. Foto: PR
Het eerste gezamenlijke project van NSGK en KvK. Foto: PR

Bundeling Kanjers voor Kanjers met NSGK

OOST GELRE - Onder het motto 'Samen sterk!' hebben een tweetal stichtingen de krachten gebundeld. Het gaat in dit geval om de landelijk veel bekendheid genietende Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NGSK) en de in deze regio overbekende en inmiddels populaire Stichting Kanjers voor Kanjers (KvK). En gelijk werd de daad bij het woord gevoegd en werd de bewerkstelligde samenwerking naar buiten gebracht met de realisatie van een gezamenlijk project: een buurtplein ten behoeve van de basisschool Octa in Doetinchem. Een feestelijke start derhalve van een Mooi samenwerkingsverband.

Door Theo Huijskes

Woensdag 31 augustus 2016 was het dan zover. In Doetinchem waren vertegenwoordigers van zowel de NSGK als de KvK aanwezig om een cheque ter waarde van van maar liefst € 15.000,00 te overhandigen aan de directie van de basisschool Octa. Een prachtig bedrag, te besteden voor de renovatie van het schoolplein, dat vervolgens tevens dienst gaat doen als buurtplein. De realisatie van het buurtplein betekent de eerste vorm van samenwerking tussen beide stichtingen. De besturen van NSGK en KvK beseffen terdege dat bundeling van krachten en expertise een nog betere aanpak is om kinderen met een beperking in de Achterhoek de mogelijkheid te bieden om te spelen en sporten.

Basisschool Octa telt in totaal 200 leerlingen, waarvan 10 leerlingen met een beperking. Het speelplein bestaat voornamelijk uit grauwe, grijze tegels en de aanwezige speeltoestellen zijn verouderd. De basisschool wil graag een nieuwe uitdagende speel- en ontmoetingsplek voor kinderen met en zonder beperking, afkomstig uit de gehele buurt. Door de inzet en medewerking van beide genoemde stichtingen zijn de voorbereidingen voor de realisatie van het buurtplein inmiddels in volle gang. Het plein krijgt duidelijke zones voor sport, spelen en ontspanning. Bij het ontwerp alsmede de invulling van het plan zijn de leerlingen en een ouder van een kind met een beperking nauw betrokken. Er worden nieuwe toestellen aangeschaft en oude toestellen opgeknapt.
Dankzij de renovatie wordt het schoolplein een buurtplein, waar iedereen welkom is om lekker te spelen en sporten. In de komende herfstvakantie start de renovatie en naar verwachting is het buurtplein in het voorjaar van 2017 een feit.

De realisatie van dit eerste, gezamenlijke project is natuurlijk een goede reden voor een feestje.
Rie Flach, regiocoördinator van NSGK, is blij en trots tegelijk over de samenwerking. "NSGK zet zich elke dag in voor het welzijn van gehandicapte kinderen in Nederland. In de Achterhoek zien we nog veel kansen. Door de samenwerking met Kanjers voor Kanjers hebben we meer daadkracht en kunnen we dus meer kinderen helpen."

Bestuurslid Ronald Brockötter van Kanjers voor Kanjers kan zich helemaal achter deze woorden scharen. "In november 2015 hebben we samen voor het eerst gesproken over een samenwerking. Onze doelstellingen zijn in grote lijnen hetzelfde. Dit eerste project is nog maar het begin van de samenwerking." Aangevuld door een enthousiaste Rie Flach: "Vergeet niet dat we bezig zijn met nog een aantal andere projecten in de Achterhoek. Naast het realiseren van projecten, gaan we ook samen geld inzamelen. Zo gaat Kanjers voor Kanjers assisteren met de landelijke collecte van NSGK, die ieder jaar in de maand november wordt gehouden."