Vertegenwoordigers van Vreden en Oost Gelre in Zwillbrock bijeen. Foto: Theo Huijskes
Vertegenwoordigers van Vreden en Oost Gelre in Zwillbrock bijeen. Foto: Theo Huijskes

Grensoverschrijdende Open Monumentendagen 2016

OOST GELRE - De landelijke Open Monumentendagen, dit jaar op zaterdag 10 en zondag 11 september, hebben deze keer voor de gemeente Oost Gelre een bijzonder karakter. De tweedaagse in het komend weekend staat namelijk helemaal in het teken van de samenwerking en de uitwisseling met de Duitse gemeente Vreden. Vertegenwoordigers van beide gemeenten waren onlangs in hotel-restaurant Kloppendiek in Zwillbrock bijeen om een toelichting te geven op het programma.

Door Theo Huijskes

Van de zijde van de gemeente Vreden waren het wethouder Bernd Kemper en ambtenaar Hubert Krandick die het tweedaagse gebeuren van een toelichting voorzagen, terwijl Oost Gelre werd vertegenwoordigd door wethouder René Hoijtink en ambtenaar Peter Ballast. Daarenboven werd het gezelschap gecompleteerd door Ben Verheij, onder meer voorzitter van de Commissie Open Monumentendagen Oost Gelre, alsmede van de Oudheidkundige Vereniging Groenlo. Op zaterdag 10 september wordt de delegatie vanuit Vreden in Oost Gelre ontvangen en een dag later op zondag 11 september gaat een Oost Gelrese delegatie vanuit Groenlo op bezoek in Vreden.

Groenlo en Harreveld
Bij het bezoek van de Vredenaren aan Oost Gelre, waarbij velen van hen op de fiets deze kant opkomen, staan de kernen Groenlo en Harreveld centraal. De ontvangst vindt plaats in de Oude Calixtus nabij de Markt in Groenlo, waarbij tekst en uitleg wordt gegeven over onder andere het multifunctionele karakter c.q. gebruik van deze monumentale kerk. Daarnaast wordt er een grote serie van circa dertig beelden getoond van de vele monumenten in met name Lichtenvoorde en Zieuwent. Vervolgens wordt er met de Groenlo Vestingstad Express een tour door Groenlo gemaakt, waarbij kennis kan worden gemaakt met de Grolse monumenten en met de stadsgracht en de wallen, alsmede de bruggen en het Grols Kanon. De dag wordt afgesloten met een bezoek aan Harreveld, waar de Molen Hermien wordt bezocht, en Frits van Lochem uit Lichtenvoorde tekst en uitleg zal verzorgen. In verband met de kermis in Lichtenvoorde en daarbij in het bijzonder de voorbereidingen op het bloemencorso een dag later, kan er deze keer geen bezoek aan Lichtenvoorde plaatsvinden. Ook Zieuwent, evenals Lichtenvoorde en Groenlo verrijkt met een Oudheidkundige Vereniging, is niet in het programma opgenomen.

Bezoek aan Vreden
Ook het bezoek aan Vreden op zondag 11 september staat in het teken van de bezichtiging van monumenten. Nadat de belangstellende Oost Gelrenaren om 13.30 uur zijn vertrokken vanuit Groenlo, staat er eerst een bezichtiging op het programma van de Vredense stadsontwerpen en de Krypta St. Georg. Ook worden diverse gebouwen in het centrum van Vreden bezichtigd. Vervolgens gaat het gezelschap voor een bezichtiging richting de watermolen Huning en het boerderijmuseum. Als tussendoortje wordt er ook een bezoek gebracht aan het café Altes Rathaus. Afhankelijk van de nog beschikbare tijd zal er dan of daarna nog aandacht worden besteed aan het cultuur-historisch centrum van Vreden. Het bezoek aan de Duitse plaats zal worden afgesloten met een koffietafel in de aula van de Vredense muziekschool.
Los van de beide bezoekdagen denken beide gemeenten nog na over een uitbreiding van de onderlinge samenwerking en daarmee tegelijkertijd een versterking van de banden. De bestuurlijk vertegenwoordigers zijn vooralsnog blij dat wat in 2015 nog niet mogelijk bleek, wel gaat gebeuren in 2016: twee grensoverschrijdende monumentendagen.