Joop Hubers en Koen Klein Tuente openen voor het eerst de toegangsdeur naar de kerkers voor het publiek. Foto: Kyra Broshuis
Joop Hubers en Koen Klein Tuente openen voor het eerst de toegangsdeur naar de kerkers voor het publiek. Foto: Kyra Broshuis Foto:

17e-eeuwse kerkers geopend voor publiek

Koen Klein Tuente en Joop Hubers maakten droom waar

Door Kyra Broshuis

GROENLO - In 2014, tijdens het WK, zitten de buurmannen Koen Klein Tuente en Joop Hubers in de kroeg. Aan de bar praten ze over de overblijfselen van de stadsmuur. Vervolgens komt het gesprek op de kerkers en hoe mooi het zou zijn als die weer toegankelijk zouden worden. De mooiste ideeën worden in de kroeg geboren, zo zegt Klein Tuente. Maar zelden worden die ideeën zo goed uitgewerkt als in dit plan.

Sponsoren en vrijwilligers
Afgelopen zaterdagmiddag is de Oude Calixtus het decor van de officiële opening van de kerkers. Klein Tuente en Hubers vertellen over de enorme hoeveelheid werk die er is verzet. "We hebben 40 kuub zand en puin uit de kerkers verwijderd en het interieur opgeknapt en hersteld met oude materialen. Tijdens de werkzaamheden kwamen we twee grote verrassingen tegen; ten eerst een enorm stuk beton dat gesloopt moest worden en ten tweede een prachtig verhaal waar Stephan Damman mee op de proppen kwam. Een verhaal over een heksenproces dat begin 17e eeuw hier in Groenlo heeft plaatsgevonden. Dat verhaal is de leidraad geworden in de toeristische beleving van de kerkers. Het is helaas ook een verhaal dat in de actualiteit geplaatst zou kunnen worden. Het gaat namelijk over onwetendheid, domheid en angst. Zaken die vandaag de dag ook aan de orde zijn." lees verder op pagina 11.