Ralph de Jong met band bij Rockcafé Taste. Foto: Marcel Houwer
Ralph de Jong met band bij Rockcafé Taste. Foto: Marcel Houwer

Alom lof voor 29e Grolse
JazzVesteval

'Ik had niet gedacht dat het zo druk zou worden vanavond'

Door Henri Walterbos

GROENLO - "Oh wat leuk dit, wat gaaf." En dat diverse keren herhaald. Een breed lachende vrouw, zich al omdraaiend naar de pal achter haar staande echtgenoot, tijdens ieder nummer van de eerste set van de Clemens VandeVen Band, bij Restaurant Wissink. Niet voor niets is de band rondom de zanger met schuurpapieren stem uit Nijmegen vaste prik op het JazzVesteval. Clemens, en daarmee zijn gehele band, maakt zijn reputatie mee dan waar. Het zweet gutst de zanger/pianist langs zijn lijf. Ook hij geniet. "Het is altijd weer fijn om naar Groenlo toe te komen. Jullie zijn een fantastisch publiek. Kom d'r bie, kom d'r bie," lacht hij. "Ook de mentaliteit hier is goed, spreekt ons aan," vult meestergitarist/meesterknecht Harry Hardholt aan. "Applaus voor Clemens, mensen. Hij is in vorm vanavond."

Overheerlijke hapjes
Bij Brouwhuys de Lange Lang een knap staaltje hammondmuziek van Carlo de Wijs, begeleid door een begenadigd drummer. Prachtig om te zien en om te horen, al gaat het grote publiek meer voor het andere werk. Desalniettemin genieten vele liefhebbers. Bij Streets staat jong talent uit Lichtenvoorde; Mart Hillen & Bad Timing. Het trio speelt het betere rock-/popcoverwerk, en trekt hiermee een groot publiek. Dit tot verrassing van Mart zelf. "Ik had niet gedacht dat het zo druk zou worden vanavond," lacht hij. De jonge gitaarvirtuoos is van vele markten thuis. "Deze week ga ik solo instrumentale liedjes opnemen. Daar ga ik ook zeker meer mee doen, maar dit is ook erg leuk." De sfeer is mede goed door wederom niet te versmaden overheerlijke hapjes van de gastvrouw.

Harry Hardholt: 'De mentaliteit is hier goed'

Bij café De Boemel staan Dede Priest & Han Nijenhuis. Ook hier is het over de koppen lopen. Dede stond al in diverse settings op het Grols JazzVesteval. Dit maal zelf ook met een gitaar om. Het is genieten geblazen voor het publiek. Arthur Ebeling kwam op verzoek van uitbater Eric van Aalst terug naar de Bolle. Dit maal in gezelschap van een band. Aanstekelijk enthousiasme en goed aanslaande muziek.


Lijf aan lijf
Café Kras puilt zowel op het podium als in de zaak uit. Op het podium een elftal muzikanten van de buitencategorie die een performance neerzetten waar mensen hun vingers bij aflikken. The Etta James Experience. "Wham, wat een power, wat een heerlijke sound!" Ook bij Rockcafé Taste is het volle bak. Ralph de Jong en band. Ralph is in zijn element in 'zijn' stamkroeg waar hij al diverse keren solo stond. In zijn zang en expressie doet hij denken aan Mick Jagger in zijn beste jaren. Het publiek staat lijf aan lijf, helemaal opgaand in, en dansend op de opzwepende muziek. Blues in zijn beste soort bij café De Kroon van een steengoeie band, zo wordt 'dweilend' van kroeg naar kroeg al doorverteld naar elkaar. Het betreft hier Little Steve and the Big Beat, die een enthousiaste menigte niet stil krijgen voordat er een toegift gegeven wordt. Dan pas mag er ingepakt worden. Het publiek is dan al ingepakt. De organisatie van het Grols JazzVesteval heeft waargemaakt wat toegezegd werd vooraf: "Alleen het beste van het beste wordt geprogrammeerd."