De Grolse Tröntjescommissie; vlnr Tim Ebbers, Henri Walterbos, Patrick Pos. Foto: PR
De Grolse Tröntjescommissie; vlnr Tim Ebbers, Henri Walterbos, Patrick Pos. Foto: PR Foto:

'Grols Schlagerfestival' wordt 'Grolse tröntjesfestival'

GROENLO - "Het schild is al gepoetst,' zo lieten Vorst Miquel Porskamp en President Rob Stokkers weten, als voorbode op het op slinkse wijze 'op 't nus vangen' van de nieuwe hoogheden voor de aanstaande carnavalscampagne van carnavalsvereniging De Knunnekes. Dit vindt traditiegetrouw plaats zo rond de elfde september. Vele Grolse koelkasten zullen een nog groenere inkijk hebben dan gebruikelijk, want stel je voor dat ze bij je aanbellen met die ene vraag. Dan wil je vanzelfsprekend goed uitpakken. Achter de schermen wordt al weer koortsachtig gewerkt aan de voorbereidingen op de Knunnekescampagne 2016/2017. Zo ook de commissie, voorheen Schlagercommissie, die er zich mee bezighoudt dat carnavalsgek Groenlo weer voorzien wordt van een Grolse kraker. Het 'Grolse tröntjesfestival' is de eerste activiteit op de Knunnekeskalender, als onderdeel van de opening van het carnavalsseizoen de 'elfde van de elfde', bij Grolsch Brouwhuys de Lange Gang. De nieuwe naam is gebaseerd op 'een tröntjen muziek', oud dialect voor een 'stukje muziek' of een deuntje.

Vernieuwingen
De commissieleden Patrick Pos, Tim Ebbers en Henri Walterbos staken hun carnavalshoofden bij elkaar en zijn tot de conclusie gekomen dat de opzet van het Grolse liedjesgebeuren aan verfrissing toe is. "Meer van deze tijd," zegt Patrick. "We willen het 'Grolse liedjes'-gebeuren oppimpen zeg maar. De naam schlagerfestival dekt allang de lading niet meer. Nummers hoeven geen hoempakarakter te hebben. We hebben afgelopen jaren diverse geluiden ontvangen van mensen die wel mee wilden doen maar dan meer vrijheid wilden over hoe hun lied zou moeten klinken en uitgevoerd zou moeten worden. Het mag allemaal meer 'poppy en rocky,' en het mag ook een ballade zijn, maar natuurlijk ook een onvervalste schlager. Het mag over carnaval gaan uiteraard maar dat is zeker niet noodzakelijk. Als het maar over Groenlo of de Grollenaren gaat, in de breedste zin van het woord."
"Er zijn de afgelopen jaren ontzettend mooie liedjes geschreven over Groenlo, maar die niet in dat ene stramien pasten. Dat laten we nu helemaal los. Voor nieuwe ideeën moet je je ogen niet sluiten vinden wij", vult Tim aan. De heren stapten met hun plannen naar het Dagelijks Bestuur van De Knunnekes en kregen groen licht. "We zijn het met de organisatie eens. Je moet blijven vernieuwen. Het karakter blijft behouden, en uiteraard het Grolse dialect en authentieke muziek," vertelt president Rob Stokkers.

Nieuwe opzet
De eerste vernieuwing die doorgevoerd wordt, is de samenstelling van de band. "We gaan van een orkest meer naar een pop-band, met een bezetting die te vergelijken is met bijvoorbeeld De Dijk," vertelt Henri. "Een drummer, gitarist, zanger, tweede (vrouwen)stem, bassist, toetsenist, percussionist en drie blazers, een trompet, saxofonist en trombonist. Het wil echter niet zeggen dat alle instrumenten bij elk liedje ingezet dienen te worden. Wil men een ballad met enkel begeleiding van gitaar of toetsen, dan kan dat." Ook de jurering gaat op de schop. "We willen het volledig transparant maken. Vooraf zullen liedjesschrijvers, componisten en arrangeurs bekendgemaakt worden," vertelt Patrick. "Bij elk liedjesfestival zijn vooraf de namen bekend. Leuk voor hen ook." Ook de puntentelling en wijze van toekennen ervan wordt herzien. "We hebben een vakjury en publieksjury, die samen bepalen welk lied de winnaar wordt van de Chris Muetstege-bokaal en zodoende de gehele carnavalscampagne veelvuldig te horen zal zijn", gaat Tim verder. "De vakjury wordt de avond voorafgaand aan het festival, wanneer we de nummers ook opnemen, al uitgenodigd zodat zij uitgebreider de liedjes kunnen beoordelen. Daarnaast niet meer jureren in categorieën maar gewoon één cijfer geven. Het hoeft niet per se carnavalesk te zijn als je dat niet wilt. De afgelopen edities hebben bewezen dat dat goed kan en dat de liedjes goed in de smaak vallen, zelfs ontroeren. Daar gaat het om. Gewoon een algemeen gevoel wat je erbij hebt, wat het met je doet."
"We gaan het optellen van de punten in de zaal doen, zodat het publiek de ontwikkelingen kan volgen," vult Henri aan. "Verder gaan we een nieuw te winnen prijs uitreiken: de 'Tom Smits-Muzieknoot', vernoemd naar de eerder dit jaar overleden Tom Smits, een groot muziekman, inspirator voor liedjesmakers, vriend van het Grolse liedjesgebeuren, maar bovenal geprezen voor zijn enorme inzet voor het arrangeren van nummers, het opnemen ervan en het produceren. Hoe deze prijs te winnen is, staat nog even open, maar nadere informatie volgt."

Inzenden
De eerste inzendingen zijn inmiddels al binnen bij de organisatie. Liedjes met tekst kunnen worden ingeleverd op mailadres tim_tus@live.nl en als het nog op een cassettebandje is mag het in de voordeurbrievenbus van Lievelderstraat 3 in Groenlo. Inzenden kan tot 7 oktober.