De beschoeiing langs de gracht wordt tegelijkertijd vernieuwd. Foto: Theo Huijskes
De beschoeiing langs de gracht wordt tegelijkertijd vernieuwd. Foto: Theo Huijskes

Raadscommissie over toekomst Adriana

Wethouder Vincent van Uem: brouwerij of niet, college wil geen woonzorg-complex

Vervolg van voorpagina

Ook Yvonne Winkel (CDA) verwelkomde het initiatief met open armen. "Dit klinkt als muziek in de oren. Het plan past bovendien helemaal in het historische en toeristische karakter van het stadje Groenlo. Wel willen wij graag weten wat het de gemeente financieel gezien gaat kosten en wie het onderhoud verzorgt van de openbare ruimtes."
D66-woordvoerder Jerry van der Meulen was deze keer bijzonder kort in zijn commentaar: "Zolang er ook nog een mogelijkheid bestaat voor het creëren van een zorgcomplex ter plekke, zijn wij er geen voorstander van om een verklaring van geen bedenkingen af te geven voor de komst van een stadsbrouwerij."
Oppositiepartij Nieuwe Liberalen Oost Gelre had daarentegen geen moeite met een dergelijke verklaring. Voorzitter Jos Wolterink sprak van een verheugende ontwikkeling en informeerde alleen naar de inhoud van het voortraject richting de definitieve aanpak van een stadsbrouwerij.

Planologische afweging
PvdA-fractievoorzitter Richard Klein Tank was eveneens enthousiast over een stadsbrouwerij, maar wilde het liever hebben over twee mooie plannen, die beide naar zijn mening voor Groenlo behouden moeten blijven. "Wel plaats ik de nodige vraagtekens bij de procedurele gang van zaken. Die vraagtekens leiden tot een bittere smaak, mogelijk nog bitterder dan de smaak van de door de stadsbrouwerij te produceren speciaalbiertjes. Immers het woonzorgcomplex wordt letterlijk genoemd in het Programma Stad Groenlo en dat ook nog eens als vijfsterrenzorgvilla. In het raadsvoorstel dat nu voorligt, wordt daarover met geen woord gesproken. Bovendien is het de gemeenteraad van Oost Gelre die gaat over de bestemmingsplanprocedures en derhalve in deze de planologische afweging moet maken. Die bevoegdheid oftewel keuze is ons niet gegeven, hetgeen ik ten zeerste betreur."
Wethouder Vincent van Uem benadrukte in zijn reactie dat beide plannen onafhankelijk van elkaar zijn beoordeeld. "Daarnaast wil ik hier nog eens duidelijk zeggen dat wanneer het plan stadsbrouwerij om welke reden dan ook geen doorgang vindt, wij als college van B en W geen groen licht zullen geven voor een woonzorgcomplex op die locatie. Daarvoor zijn in Groenlo mogelijkheden te over. Wij zijn niet voornemens om te bouwen voor leegstand. Bovendien hebben onderzoeken aangetoond dat er geen behoefte is aan een dergelijke voorziening."

Blij met loftuitingen
Wethouder René Hoijtink, verantwoordelijk voor het Programma Stad Groenlo, was erg in zijn nopjes met alle loftuitingen vanuit de raadscommissie voor de stadsbrouwerij. "Eigenlijk heb ik hier niets meer aan toe te voegen. Wel dat de nieuwe beschoeiing langs de gracht betaald wordt uit het budget Programma Stad Groenlo, dat de grond voor de openbare ruimtes door de gemeente wordt aangekocht en deze vervolgens zodanig wordt ingericht dat er een open parkachtig idee ontstaat, waarbij ook de Stichting Mooi Groenlo wordt betrokken. Daarnaast wil ik nog eens benadrukken dat er ter plekke maximaal 10.000 hectoliter bier wordt gebrouwen. Indien het gewenst is om een hogere productie te realiseren, zal dat op het industrieterrein gebeuren. Ook wordt er geen volledige horecavergunning afgegeven. Het wordt dus geen gelegenheid waar feestjes kunnen worden gegeven. Tevens zullen er beperkte openingstijden gelden. Op de vraag of de brug in de Eibergseweg tegelijkertijd wordt vervangen, kan ik geen antwoord geven. Dat is gelet op het financiële aspect een aangelegenheid voor de gemeenteraad."
Inspreker Jos Oostendorp, samen met Andries en Frans de Groen de initiatiefnemer, gaf andermaal aan dat alles erop gericht is om op 1 januari 2018 open te gaan. "Tegen degenen die mogelijk bezwaar willen maken, wil ik nogmaals zeggen dat men zich totaal geen zorgen hoeft te maken over niet gewenste geuren, geluidsoverlast en schaalgrootte. Het voorkomen van niet gewenste geuren is technisch te regelen, de verkeersoverlast beperkt zich tot slechts één vrachtwagen per dag en de schaalgrootte over één kalenderjaar mag vergeleken worden met destijds de Grolsch in Groenlo op één dag," aldus Oostendorp, die tenslotte nog liet aantekenen dat er ook een principeakkoord is bereikt met betrekking tot de aankoop van Villa Adriana.

Raadslid Kees Porskamp (VVD): 'Wij gaan voor beide plannen'. Foto: Theo Huijskes