Het bewuste beeld op de sokkel in de Marianumkapel. Foto: Marianum
Het bewuste beeld op de sokkel in de Marianumkapel. Foto: Marianum

Frits Maters: 'Waar is Maria?'

Marianum op zoek naar zoekgeraakt beeld naamgever school

Door Henri Walterbos

GROENLO - Vol trots liet muziekdocent Frits Maters van het Marianum in Groenlo in deze krant al eerder weten zeer verguld te zijn met het in ere herstellen van de voormalige kapel tot muzieklokaal. Een lokaal met traditie, met sfeer, waar mooie dingen plaatsvonden, muzikale talenten zich ontwikkelden, kinderen zich ontplooiden en een duwtje in de goede richting kregen, hun talenten durfden leren te gebruiken, zich er bewust van werden. En dat naast het feit dat de ruimte in de weekenden dienst deed als godshuis waar erediensten gehouden werden in de rooms-katholieke traditie. In 1997 kwamen de kerkdiensten te vervallen en werd de kapel ingericht als mediatheek, en werden in andere ruimtes muzieklessen gegeven. Tot 2017, wanneer bij de opening van de opnieuw verbouwde school eind april, de cirkel weer rond is. Ter gelegenheid hiervan zal op 19 en 20 april wederom een editie van Marianum Live plaatsvinden. "Leuk hierbij is dat Dewi Kok, zelf nog deelneemster aan Marianum Live 2014, mij hierbij gaat helpen. Ze loopt dit schooljaar vanuit haar opleiding twee dagen in de week stage bij mij," vertelt Frits Maters.

Zelfde sfeer
Frits Maters is er veel aan gelegen dat de ruimte wederom de zelfde sfeer uit zal ademen, zoals hij zelf reeds vele jaren ervoer voor de verbouwing in 1997. "Er stonden natuurlijk een altaar, kandelaars, maar ook een Mariabeeld in. Dat Mariabeeld wil ik er graag weer in hebben staan. Ik was ervan uitgegaan dat het beeld nog gewoon ergens op school stond, maar navraag leerde dat niemand weet waar dat beeld is gebleven." Frits is een zoektocht gestart en hoopt via zoveel mogelijk kanalen te kunnen achterhalen waar het Mariabeeld in 1997 gebleven is en het vervolgens weer in bezit te krijgen. "Hier op school weet niemand het te vertellen."

Naamgever van de school
Maters kreeg al enkele tips binnen, die vooralsnog weinig houvast bieden. "Zo kreeg ik de tip dat het beeld mogelijk in een kerk in Kranenburg, tussen Vorden en Ruurlo, zou kunnen staan. Dat ga ik uitzoeken. Voor mij is de kapel de kapel niet als Maria er niet in staat. Vooral geschiedkundig. Maria is bovendien de naamgever van onze school." De bedoeling is dat Maria bij 'thuiskomst' in de nis geplaatst wordt in het lokaal. "Dat is haar eigenlijke plek. Daar heeft ze al eerder lang gestaan, totdat de ruimte dichtgetimmerd werd ter verbetering van de akoestiek in het lokaal. Maria heeft toen lange tijd op een sokkel op het podium gestaan. Maria hoort er gewoon bij."