CDA Oost Gelre is bezorgd over de situatie in de agrarische sector. Foto: Theo Huijskes
CDA Oost Gelre is bezorgd over de situatie in de agrarische sector. Foto: Theo Huijskes

CDA Oost Gelre: aandacht voor agrarische bedrijven

OOST GELRE - CDA afdeling Oost Gelre maakt zich zorgen over agrarische bedrijven in de gemeente Oost Gelre die in financiële problemen zijn geraakt of dreigen te geraken naar aanleiding van de lage prijzen. CDA-voorzitter Theo Donderwinkel stelde dit probleem in de afgelopen week aan de orde tijdens de eerste raadscommissievergadering in het nieuwe politieke jaar 2016-2017.

Door Theo Huijskes

"Financiële problemen brengen vaak ook tal van sociale problemen met zich mee. De informatie dat het een en ander niet alleen landelijk maar ook in deze gemeente speelt, bereikt ons niet alleen via landelijke bronnen maar ook rechtstreeks via de burgers zelf," stelt Donderwinkel, die vindt dat de gemeente daar adequaat op in moet springen.
"Omdat wij als gemeente de verantwoordelijkheid dragen voor de zorg ten behoeve van onze inwoners, willen wij als CDA-fractie graag in kaart hebben hoe omvangrijk het probleem op dit moment is. Hoe houdt deze gemeente de vinger aan de pols, hoe werkt deze gemeente aan mogelijke oplossingen of kiest men ervoor dit eventueel in samenwerking met andere gemeenten te doen? Het is ons bekend dat er in deze regio reeds tal van initiatieven zijn ontwikkeld. Daarnaast bestaat er een mogelijkheid voor een gemeentelijke kredietverlening voor zelfstandige ondernemers, in dit geval de zogenoemde BBZ (Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen). In het verlengde van deze laatste regeling vragen wij ons als fractie af of de gemeente Oost Gelre signalen krijgt - en zo ja, welke signalen? - van boeren, die in financiële en/of sociale problemen zijn gekomen. Verder weten wij dat de gemeenten Hof van Twente en Bronckhorst kiezen voor een aanpak, waarbij boeren systematisch worden benaderd voor een vrijblijvend gesprek of advies."
Verantwoordelijk wethouder René Hoijtink deelde in een reactie mee dat het college van B en W nog geen enkele reactie in die richting heeft ontvangen. "Van de van toepassing zijnde regelingen is dit jaar niet meer gebruik gemaakt dan in voorgaande jaren. In 2015 hebben zich bijvoorbeeld 18 ondernemers gemeld voor een vorm van ondersteuning. Daaronder zaten slechts twee agrarische bedrijven. Dit jaar heeft nog geen enkel agrarisch bedrijf op welke regeling dan ook een beroep gedaan. Volgens een inventarisatie telt de gemeente Oost Gelre in totaal 412 agrarische bedrijven. Mijns inziens is er derhalve geen reden aanwezig voor het treffen van nadere, eventueel nieuwe maatregelen."
De daarop reagerende Theo Donderwinkel: "Dan kan het niet anders dan dat de nood wel hoog is, maar dat er blijkbaar geen behoefte is aan hulp van gemeentewege."