De beide presentatoren van het symposium: Melany Lohmann en Tom Lamers. Foto: Theo Huijskes
De beide presentatoren van het symposium: Melany Lohmann en Tom Lamers. Foto: Theo Huijskes

Symposium '250 jaar grens' in de Oude Calixtuskerk

'De rode draad van de grens verbindt'

Door Theo Huijskes

GROENLO - Op zaterdag 24 september vindt in de Oude Calixtuskerk van Groenlo het symposium '250 jaar grens' plaats. Een symposium waarvoor reeds maanden achtereen de voorbereidingen lopen en waarvan dientengevolge erg veel wordt verwacht. Onder het motto 'De rode draad van de grens verbindt!' zullen tijdens het symposium experts op het gebied van historie, cultuur en industrie en daarnaast ook jongeren ingaan op de vraag wat de Nederlandse en Duitse inwoners in deze regio al 250 jaar verbindt. Afgestemd op dit motto zullen op 24 september alle aanwezigen op reis worden meegenomen door en met de geschiedenis van de grens, cultuur, arbeidsmigratie en diverse industrieën, waaronder de textielindustrie.

Het symposium, waaraan vorm en inhoud wordt gegeven door een werkgroep bestaande uit Nederlandse en Duitse vertegenwoordigers, vindt plaats onder auspiciën van de Stichting Culturele Grenscontacten Achterhoek-West-Munsterland. Onder verantwoording van deze stichting zorgde eerder dit jaar al een werkgroep voor een rondreizende tentoonstelling over '250 jaar grens'. Deze bijzondere tentoonstelling was onder andere van woensdag 20 juli tot en met zaterdag 30 juli te bewonderen in de Oude Calixtuskerk. Het symposium zal in goede banen worden geleid door de beide presentatoren, in dit geval moderatoren Melany Lohmann uit Bocholt en Tom Lamers uit Aalten.

Grensoverschrijdende arbeidsmarkt
Laatstgenoemde zegt dat het de bedoeling is om de grens in alle opzichten in perspectief te zetten, waarbij een belangrijke hoofdmoot wordt gevormd door de grensoverschrijdende arbeidsmarkt. Lamers: "In de multifunctionele oude kerk in Groenlo verwachten wij zeker 150 tot 200 belangstellenden, waaronder veel jongeren. Er is breed uitgenodigd met onder andere een aantal scholen, overheidsorganisaties en vanzelfsprekend verenigingen c.q. organisaties met een historische en toeristische inslag. Overigens zijn ook niet-genodigden van harte welkom. En daarmee bedoel ik niet alleen degenen die veel met de grens hebben, ook zij die iets tegen de grens hebben, mogen komen. Wel is het wenselijk dat men zich even vooraf via symposium250grenze@mail.bocholt.de aanmeldt."

Jeugdige inleiders
De ontvangst vindt plaats om 9.30 uur, waarna om 10.00 uur Ton Lansink, Generalkonsul der Niederlande in Düsseldorf, Annemieke Traag, voorzitter van de Regio Achterhoek, en Silke Sommer, Erste Stellvertretende Landrätin des Kreises Borken. Vervolgens komen in zowel deel 1 als deel 2 van het symposium diverse inleiders aan het woord, waaronder Wouter Loeff M.A., Radboud Universiteit Nijmegen en Prof. Dr. Jan Lucassen, Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam. Ook jeugdige inleiders komen aan bod, zoals Naomi Dibbets, leerling Marianum Groenlo, en Fabian Nienhaus, leerling Gymnasium Burlo. Niet onvermeld mag blijven dat de bloemversiering op 24 september in de Oude Calixtus wordt verzorgd door Sharon van Eijck, AOC Oost MBO afdeling Doetinchem.