Stan Kok, Guus Koster (AGEM), Arjen Heutinck en Sjaak Klein Gunnewiek maken zich hard voor zonnepanelen. Foto: Henri Walterbos
Stan Kok, Guus Koster (AGEM), Arjen Heutinck en Sjaak Klein Gunnewiek maken zich hard voor zonnepanelen. Foto: Henri Walterbos

Inloopbijeenkomst Duurzaam Beltrum

BELTRUM - Er kwam groen licht van de gemeente Berkelland en de sportcentrale VIOS Beltrum, en de intentieverklaring met Nutsbedrijf AGEM (Achterhoekse Groene Energie Maatschappij) werd getekend voor de realisatie van een collectief zonnedak op sporthal de Sonders. Op dit dak zullen bij voldoende interesse maximaal 400 zonnepanelen geplaatst worden in een postcoderoosproject. Bij 50 aanmeldingen wordt een energiecoöperatie opgericht. Op woensdag 21 september wordt er om 20.00 uur een inloopbijeenkomst gehouden bij zaal Dute in Beltrum, over het voornemen.

Door Henri Walterbos

Er zullen presentaties gehouden worden en er zijn medewerkers van AGEM aanwezig, evenals Stan Kok, Arjen Heutinck, Jos Baak, Patrick Ballast, Ronny te Plate, Sjaak Klein Gunnewiek, de Beltrummers die deel uitmaken van de werkgroep, om de zaak toe te lichten en vragen te beantwoorden. Deze avond kan al direct aangegeven worden of men al dan niet geïnteresseerd is aan deelname aan het project. AGEM heeft inmiddels de nodige ervaring opgedaan met soortgelijke projecten in Groenlo, Zieuwent en het gemeentehuis in Borculo.

Teruggave energiebelasting
Duurzaam Beltrum, dat werd opgericht in 2014 om Beltrum op termijn energieneutraal te krijgen, is de aanjager van dit project. AGEM is gevraagd het project te begeleiden. "Na de eerste projecten van isolatie en kleinschalige plaatsing van zonnepanelen voor particulieren hebben we besloten voor een collectieve aanpak te kiezen," vertelt Arjen Heutinck van de werkgroep. "Als het goed is hebben we over een half jaar een glimmende massa zonnepanelen op het dak van de sporthal liggen."
"Als AGEM ondersteunen wij graag dit soort initiatieven. Het is een landelijk project, de zogenaamde postcoderoos, gebaseerd op teruggave van de energiebelasting. Die krijg je terug omdat je de energie zelf opwekt. En de energie krijg je terug via de coöperatie," vertelt Guus Koster namens AGEM. "De mensen die 's avonds aanwezig zijn krijgen een brochure mee waar alle informatie in staat."

Coöperatie
De realisatie van het collectieve zonnedak op de sporthal gebeurt door een nog op te richten coöperatie. Inwoners van Beltrum en mensen met omliggende postcodes krijgen de mogelijkheid om bij deze nieuwe op te richten coöperatie certificaten van zonnepanelen te kopen. "Dit wordt verrekend op de eigen energierekening," legt Sjaak Klein Gunnewiek uit. "De verwachte terugverdientijd van de investering is ongeveer 8 jaar, gedurende de looptijd van 15 jaar." "De zonnepanelen zullen geleverd worden door een Achterhoekse leverancier," geeft de AGEM-vertegenwoordiger aan. "We gaan voor de uitvoering zo veel mogelijk in zee met Achterhoekse partijen."
Al met één certificaat, dat staat voor één paneel, kan meegedaan worden. Op basis van andere projecten in de Achterhoek is de verwachting dat deze rond de € 260 gaan kosten. Hierover komt meer duidelijkheid op inloopbijeenkomst. Een certificaat staat gelijk aan één zonnepaneel, of volgens de rekenmeesters ook wel een productie van circa 230 kWh per jaar. De opbrengsten van de investering bestaan uit 15 jaar lang een belastingvoordeel van ruim 12 cent per kWh van de door het eigen zonnepaneel opgewekte elektriciteit. "Je kunt je geld beter hier in investeren dan dat je het op de bank zet met de huidige lage rentestanden," geeft Stan een mogelijk goede reden aan twijfelaars om overstag te gaan. "Zaak is wel dat we minimaal die vijftig adressen krijgen om door te kunnen gaan," benadrukt Sjaak nog snel. Panelen zijn bij verhuizing overdraagbaar.

Starten
Nadat de coöperatie is opgericht, kunnen de leden hun bijdrage inleggen zodat gestart kan worden met de aanleg van de zonnepanelen. Te produceren groene stroom wordt door de coöperatie verkocht. De opbrengst komt in de kas van de coöperatie terecht. Hiervan worden vaste lasten betaald als verzekeringen en onderhoudskosten. Resterende winsten worden verdeeld over de deelnemers en/of gebruikt voor nieuwe initiatieven van de coöperatie, die ten goede komen aan duurzaamheid in Beltrum. De gemeente Berkelland heeft de werkgroep Duurzaam Beltrum 8550 euro toegekend als opstartbijdrage, waaronder communicatiekosten. "We hopen ook nog een provinciale subsidie te krijgen, maar dan dienen we minimaal vijftig deelnemers te hebben, maar we denken dat dat in Beltrum wel gaat lukken," is Arjen optimistisch. "Er zijn veel mensen die het lelijk vinden die zonnepanelen op het dak te hebben. Die kunnen mooi hieraan deelnemen en het maakt niet uit of je voor één paneel gaat of voor dertig." Mocht de deelname zodanig groot zijn dat men meer panelen kan plaatsen dan noodzakelijk voor de Sonders, is er al een tweede dak beschikbaar.


www.duurzaambeltrum.nl