Kees van de Beek en Rianne Luiten. Foto: PR
Kees van de Beek en Rianne Luiten. Foto: PR Foto:

Op zoek naar de zin van
het leven

GROENLO/LICHTENVOORDE - Op 20 september start in Groenlo de Alpha-cursus, bedoeld voor mensen die meer willen weten over het christelijke geloof. De cursus wordt dit jaar voor het eerst gezamenlijk georganiseerd door de Paulusparochie en de protestantse geloofsgemeenschap LICHT in Lichtenvoorde.

In Oost-Gelre is het concept van de Alpha-cursus nog niet zo bekend als elders in het land. Toch wordt de cursus al voor de zevende keer georganiseerd. Dit jaar is gekozen voor de pastorie van de Calixtuskerk in Groenlo als locatie om tegemoet te komen aan de wens van mensen met katholieke wortels. Pastoraal medewerker Rianne Luiten van de Paulusparochie en dominee Kees van de Beek van LICHT en Hennie te Focht verzorgen de avonden. Doel van de cursus is meer te weten te komen over het christelijke geloof in relatie tot zingevingsvragen door middel van een gezamenlijke zoektocht. Wie is Jezus, is er meer over hem te zeggen dan dat hij geleefd heeft? En hoe is ellende in het eigen leven of elders in de wereld met het bestaan van God te rijmen?

Zingevingsvragen
"Tachtig procent van de mensen in Oost-Gelre heeft een katholieke achtergrond," vertelt Rianne Luiten. "Op scharniermomenten in het leven - zoals bij de geboorte van een kind, een huwelijk of een naderend sterven - komen vaak zingevingsvragen op. Het christelijke geloof kan dan troost en houvast bieden." Kees van de Beek vult aan: "Veel mensen geloven wel in 'iets', maar vaak houdt het daarmee op. Er kan teleurstelling zijn over de kerk als instituut of over God, vanwege moeilijke dingen die in het leven gebeuren. Dat zijn reƫle vragen waar iedereen mee te maken krijgt, zeker als je een gelovige achtergrond hebt. Mensen die de Alpha-cursus hebben gedaan, ervaren meer rust door de dimensie met het hogere. Het geloof inspireert ze ook om met meer liefde naar zichzelf en naar de mensen in hun omgeving te kijken. Dat maakt het leven rijker en ontspannen."

'Geen schoolmeester'
De Alpha-cursus is geen cursus volgens het boekje. Van de Beek: "Je hebt natuurlijk wel iets te vertellen, anders organiseer je zoiets niet, maar er staat geen meester voor de klas een verhaal af te draaien. Ik zie het als een samen op zoek gaan, waarbij er vaak heel boeiende gesprekken ontstaan." De gemeenschap in Groenlo werkt ondertussen enthousiast mee om deelnemers straks een warm welkom in het parochiecentrum te bieden, meldt Rianne Luiten.

Aanmelden
De Alpha-cursus beslaat tien avonden en een weekend. Deelname is vrijblijvend. De cursusavonden beginnen met een gezamenlijke maaltijd. De introductiebijeenkomst is op 20 september 2016 en heeft als onderwerp de vraag: 'Is er meer?' De avond start om 19.00 uur met een maaltijd in het parochiecentrum van de Calixtuskerk aan de Nieuwstad in Groenlo en eindigt om 21.30 uur. Deelname aan de introductieavond is gratis. Aanmelden via: rianneluiten@stpaulusparochie.nl.


www.alpha-cursus.nl