Rob Porskamp in zijn proeflokaal in Sportcafé Den Elshof. Foto: Henri Walterbos
Rob Porskamp in zijn proeflokaal in Sportcafé Den Elshof. Foto: Henri Walterbos

Sportcafé Den Elshof meer dan Sportcafé alleen

'Ruus II' uithangbord eigen bierproeverijen

Door Henri Walterbos

GROENLO - Sportcafé Den Elshof is het onderkomen van Groenlose sportverenigingen. Het Sportcafé geniet in de gehele regio, tot daarbuiten, een grote populariteit vanwege de geroemde gemoedelijke sfeer en gastvrijheid. Naast het vertoeven vooraf, tijdens en na sportwedstrijden, heeft het sportcafé nog veel meer te bieden. Naast een biljart en darthoek, twee kegelbanen en een midgetgolfbaan, die in de zomer een grote aantrekkingskracht uitoefenen op gasten van buurman Marveld Recreatie en (dag)toeristen, biedt het Sportcafé compleet verzorgde arrangementen aan voor allerlei gelegenheden.

Eigen bier
Nadat het beheerdersechtpaar Rob en Caron Porskamp het familiebedrijf overnam van Robs ouders Henk en Annelies Porskamp, werd niet alleen de naam gewijzigd van kantine sv Grol naar Sportcafé Den Elshof, maar werden tevens nieuwe activiteiten ontplooid. Zo is Rob groot liefhebber van speciaalbieren en het brouwen ervan. Iets wat begon met kleine proefbrouwsels van een paar liter, groeide inmiddels uit naar een bierproeverij met proeflokaal, het Biergenietschap Grol en een eigen biertje; de Ruus II, vernoemd naar een zoon van Rob en Caron. "Het is de tweede Ruus in Groenlo, na wijlen Ruus Nales, die ooit stadsprins was, en aangezien ik wel iets met carnaval heb, werd het Ruus II," verklaart Rob de naam van het biertje, dat zich inmiddels in het sportcafé al in een behoorlijke populariteit mag verheugen.

Meer genieten
"Bier heeft al langer mijn aandacht. Op een gegeven moment dacht ik 'ik ga een keer zelf bier brouwen' en ben ik begonnen met een eenvoudig starterspakket. Daar kan helemaal niets mee mis gaan. Van het één kwam het ander en toen heb ik een paar brouwketeltjes gekocht. Samen met Hennie Heinsman ben ik toen begonnen. Speciaalbier heeft vanaf de hotelschool altijd mijn aandacht gehad. Er was vraag naar, maar je kunt vraag ook creëren natuurlijk. Vroeger was het zo dat de mensen gingen zitten, een aantal glazen bier dronken en de zondag was daarmee om. Tegenwoordig zie je toch steeds meer een kentering van 'ik drink vandaag maar één of twee biertjes, want ik moet vanmiddag nog wat doen.' Mensen willen steeds meer graag iets speciaals, iets bijzonders drinken. Meer het echte genieten. Dat zie je steeds meer. We hebben er speciale glazen voor. Dat heeft ook iets."
Rob zag ook dat steeds er meer kleine brouwerijtjes kwamen waar ook eigen bier gebrouwen kan worden, door er een stukje capaciteit te huren. Rob kwam in contact met zo'n brouwerij. "Het is natuurlijk prachtig dat je naast een groot aanbod aan speciaalbieren ook je eigen bier hebt. Dat het een donkerblond, fris en fruitig bier werd, is omdat ik het zelf lekker vind maar ook omdat het niet te veel alcohol heeft." Het bier staat inmiddels op de bierkaart van het sportcafé maar is inmiddels ook verkrijgbaar bij slijterij Antonius in Groenlo. "Tevens ben ik in gesprek met een grote landelijke supermarktketen om het biertje daar in de schappen te krijgen."

Bierproefavonden
Met 'Ruus II' kan ook kennis gemaakt worden tijdens de bierproeverijen in het sfeervol ingerichte proeflokaal, die zich inmiddels in een steeds grotere populariteit mogen verheugen. Een middagje of avondje uit, dat op verschillende manieren, geheel naar eigen wens, ingevuld kan worden. "Ik vertel op een luchtige manier iets over de geschiedenis van bier door de eeuwen heen, hoe het tegenwoordig gebrouwen wordt. Daarna kunnen vijf speciaalbieren geproefd worden, met tussendoor een aantal quizvragen met leuke bierweetjes met enkele hapjes tussendoor. De bierproeverij duurt ongeveer twee uur. Mochten mensen een geheel verzorgde avond of middag willen hebben, dan kan dat ook natuurlijk. We verzorgen het op maat, tot een barbecue of buffet aan toe. Naast bierproeverijen hebben we ook wijn- en likeurproeverijen, ook in combinatie met elkaar. Of een avond met een gezellige professionele pubquiz. Alles kan hier."


www.den-elshof.nl