Grensovergang Zwillbrock-Holterhoek. Foto: Theo Huijskes
Grensovergang Zwillbrock-Holterhoek. Foto: Theo Huijskes

Oost Gelre en Winterswijk werken nauw samen

Gezamenlijke agenda voor grens-overschrijdende samenwerking en toerisme

Door Theo Huijskes

WINTERSWIJK/OOST GELRE - De gemeenten Oost Gelre en Winterswijk hebben besloten tot verdere samenwerking. Dat wordt vormgegeven door het opstellen van een gezamenlijke agenda voor de thema's grensoverschrijdende samenwerking en toerisme. De colleges van beide gemeenten hebben naar aanleiding van een ontmoeting eind 2015 een gezamenlijke ambitie uitgesproken om de onderlinge samenwerking tussen beide gemeenten te intensiveren en daarvoor een aantal gezamenlijke uitgangspunten vast te stellen.

Na het op 6 september genomen B&W-besluit zegt burgemeester Annette Bronsvoort: "Wij werken graag samen en dat zeker wanneer het een meerwaarde heeft door deze gemeente. En die samenwerking kan wat ons betreft op tal van terreinen worden ingevuld, van het sociaal domein tot een onderwerp als toerisme. Vooralsnog beperken wij ons samen tot grensoverschrijdende zaken, vanwege de ligging aan de Duitse grens, alsmede tot het aspect toerisme. Hierbij staan zaken als de werkgelegenheid en het stimuleren van de Duitse taal op scholen centraal. Dit laatste gebeurt al op een aantal in scholen in Oost Gelre en Winterswijk."

Door medewerkers van beide gemeenten zijn de onderwerpen voor de samenwerkingsagenda geïnventariseerd. De agenda moet een dynamisch karakter krijgen en wordt regelmatig geactualiseerd.

Overigens wordt er ambtelijk al veel op elkaar afgestemd. Maar er zijn nog thema's voldoende, die beide gemeenten gezamenlijk raken. Hierbij wordt bijvoorbeeld gedacht aan behoud van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix, het regionaal bedrijventerrein De Laarberg, de regionale schouwburgvoorziening De Storm in Winterswijk en het bekenproject Oost Gelre. Het voorstel is om deze thema's niet prominent op een gezamenlijke agenda te plaatsen, maar per gelegenheid op te pakken. Verder zal ook doorlopend samenwerking worden gezocht bij de realisatie van de Uitvoeringsagenda 2.0 Achterhoek 2020. De gezamenlijke agenda voor grensoverschrijdende samenwerking en toerisme wordt voor het einde van het jaar aan beide colleges voorgelegd.

Burgemeester Annette Bronsvoort: "Dat alles direct goed wordt aangepakt, moge blijken uit het aanstellen van een medewerker op dit terrein die voor beide gemeenten gezamenlijk werkzaam is."