Het bezoek aan de kerkers viel bijzonder in de smaak. Foto: Theo Huijskes
Het bezoek aan de kerkers viel bijzonder in de smaak. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Jaarvergadering in combinatie met bezoek aan kerkers

Belangen-vereniging informeert leden en donateurs

Door Theo Huijskes

GROENLO - Het bestuur van Belangenvereniging Groenlo (BVG) hecht er grote waarde aan om leden en donateurs zo optimaal mogelijk te informeren over het wel en wee in Groenlo in het algemeen, en over alle zaken die de nodige aandacht krijgen van de zijde van deze plaatselijke belangenorganisatie in het bijzonder. Dit was ook afgelopen maandagavond het geval toen het bestuur ervoor gekozen had om de jaarvergadering te combineren met een bezoek aan de gerestaureerde en onlangs voor het publiek geopende kerkers onder het monumentale stadhuis van Groenlo.

De jaarvergadering in Grolsch Brouwhuys De Lange Gang kende een goed verloop. Naast de gebruikelijke agendapunten, zoals de vaststelling van rekening, begroting en verslag kascommissie, werd de hoofdmoot van de vergadertijd ingevuld met het verstrekken van informatie over tal van aangelegenheden waarvoor de BVG zicht inzet. Zo kwamen aangelegenheden voorbij als de verhuizing van CC De Bron, de vernieuwde N18, de komst van een biovergister, de verkeerssituatie aan de Borculoseweg, de toename van onkruid in straten, trottoirs, parkeerplaatsen, opritten en dergelijke als gevolg van gebrekkig onderhoud, het plan De Grolse Weiden, de vervanging van de Grolse bruggen en het overkoepelende Programma Stad Groenlo.
Voorzitter Ben Veheij deed namens het bestuur tevens de mededeling dat de BVG, in eerste instantie met tal van belanghebbenden in de naaste omgeving, bezig is met een burgerinitiatief voor een herinrichting en tevens een meer en beter gebruik van de Maliebaan inclusief de muziekkoepel. Verder werd meegedeeld dat de BVG een bedrag van € 500 doneert aan de werkgroep muurgedichten en een bedrag van € 1.000 voor de restauratie van de oude begraafplaats nabij de Oude Calixtuskerk.

Project renovatie kerkers
Het bezoek aan de kerkers werd voorafgegaan door een van de zijde van Grollenaar Koen Klein Tuente verzorgde inleiding. Klein Tuente ging tijdens zijn boeiende betoog met name in op de totale aanpak en uitvoering van het project. Zo vertelde hij dat de totale restauratie en inrichting ruim anderhalf jaar in beslag heeft genomen en dat er al met al maar liefst 80 vrijwilligers hun medewerking hebben verleend aan dit voor het vestingstadje Groenlo unieke project.
"Het idee om de kerkers te renoveren is spontaan geboren onder het drinken van een biertje tijdens het WK Voetbal van 2014 in Brazilië. Er werd direct een plan van aanpak gemaakt, waarbij de lat gelijk zo hoog mogelijk werd gelegd. Hierbij het principe hanterende dat er in de praktijk meer mogelijk is dan je vooraf denkt. Het plan werd als een burgerinitiatief bij de gemeente ingediend en ondervond van die kant van meet af aan alle steun. Het totale kostenplaatje komt uit op een bedrag van € 150.000. De gemeentelijke bijdrage van € 20.000 daarop in mindering gebracht hebbende, betekent dat alle vrijwilligers samen, daarbij ondersteund door diverse bedrijfs- en andere sponsoren, voor een bedrag van € 130.000 hebben gezorgd."
Koen Klein Tuente en zijn maten zijn er bijzonder trots op dat het project niet alleen de uitvoering heeft gekregen zoals men die vooraf voor ogen had, maar ook dat alleen Grollenaren voor de uitvoering hebben gezorgd met gebruikmaking van de kennis en de vaardigheden van eenieder. Om verzekerd te zijn van het juiste onderhoud, de bemensing, kortom de totale organisatie, is het project ondergebracht bij het Stadsmuseum Groenlo.
Na de inleiding toog het gezelschap richting de kerkers, alwaar men zich mede aan de hand van de daar vertoonde film, alsmede een rondgang, waande in een situatie van ruim jaar 400 geleden.