De touwtrekkers zijn blij met hun zilveren plak. Foto: PR
De touwtrekkers zijn blij met hun zilveren plak. Foto: PR Foto:

Twee keer zilver op WK touwtrekken

Achterhoekers succesvol in Zweden

ACHTERHOEK - Tijdens de wereldkampioenschappen touwtrekken die van 8 tot en met 11 september werden gehouden in Malmö in Zweden. hebben de Achterhoekse touwtrekkers twee maal zilver gehaald. Het team bestond uit leden van ttv Here uit Borculo en toppers van de omliggende verenigingen.

Tijdens de 'Open Club kampioenschappen' op donderdag wisten zij in een veld van 34 teams ongeslagen door te gaan naar de finale in de Heren 700 kg.klasse. Daar troffen zij het Zwitserse Ebersecken. Na een felle, zware strijd moest de Heure uit Borculo echter hun meerdere erkennen in de Zweden en genoegen nemen met een tweede plek.

Na een rustdag kon nagenoeg de gehele ploeg weer aan het touw als Nationaal team in de landenwedstrijden op zaterdag. De organiserende ZweedseTouwtrek bond kon maar liefst 28 landen welkom heten op dit wereldkampioenschap. Wederom in de 700 kg.klasse wisten de Achterhoekers door te dringen tot de finale. Hier troffen zij Zwitserland, dat nog geen enkele punt had laten liggen. Ook dit werd een felle strijd die uiteindelijk toch door de Zwitsers werd gewonnen: een tweede zilveren medaille waar men zeer tevreden mee was. Brons was er voor Engeland dat won van gastland Zweden.

Op de laatste wedstrijddag mocht Heure nogmaals als hofleverancier fungeren voor het Nationaal team, ditmaal in de Heren 640 kg.klasse. Vooraf wist men al dat het moeilijk zou worden een podiumplaats te halen. Doelstelling was dan ook om te eindigen bij de eerste zes om zo afvaardiging veilig te stellen naar de World Games die in 2017 worden gehouden in Polen. Met maar liefst 20 deelnemende landen was deze klasse het grootst en werden er zeer spannende en zware wedstrijden getrokken. De uiteindelijke kampioen werd Zwitserland voor Baskenland, het brons was er voor Ierland ten koste van Duitsland.

Nederland wist vijfde te worden en kan dus tevreden zijn met kwalificatie voor de World Games. Met twee zilveren medailles en een kwalificatie op zak kunnen de Achterhoekse touwtrekkers terugkijken op een super Wereld Kampioenschap.