Ab Reigersbergen deelt beschuit met muisjes rond. Foto: Rob Stevens
Ab Reigersbergen deelt beschuit met muisjes rond. Foto: Rob Stevens Foto:

Beter lezen en schrijven door Taalhuis

EIBERGEN - De bordjes in het ziekenhuis om de weg te vinden, de bijsluiter van medicijnen, de talloze formulieren die je jaarlijks invult….. Allemaal voorbeelden waarbij een beroep op taalvermogen wordt gedaan. Wie staat erbij stil dat ruim een miljoen mensen daarmee moeite heeft? Ruim 10%, dat is meer dan 1 miljoen van de Nederlanders. In de Achterhoek ligt dat percentage zelfs nog iets hoger. In dit feit ligt de oorsprong van de oprichting van het Taalhuis Oost-Achterhoek. Het Taalhuis is gehuisvest in de bibliotheek in Eibergen. Afgelopen vrijdag werd het officieel in gebruik genomen. Hier kunnen mensen terecht die problemen hebben met lezen en/of schrijven.

Door Rob Stevens

De ochtend begon met de vertoning van het luchtige filmpje 'denietkunnenlezenennietkunnenschrijvenshow'. Een filmpje dat probeert de zwaarte van deze problematiek wat te niet te doen. Dat is nodig om mensen te bereiken en te verleiden er wat aan te doen. Het geeft inzicht in de impact van deze problematiek op het leven van mensen. Over hun schaamte. Over hoe geraffineerd laaggeletterden leren overleven in situaties waarbij een beroep wordt gedaan op taligheid. Over hoe ver mensen het, ondanks deze handicap, nog kunnen schoppen in het leven. Als succesvol ondernemer bijvoorbeeld.
Er waren een aantal sprekers, waaronder Ton Mengerink, directeur/bestuurder van bibliotheek Oost-Achterhoek. Daarna was het de beurt aan Ab Reigersbergen. Hij vertelt hoe laaggeletterdheid zijn leven heeft beheerst. Over zijn vader die zich voor hem schaamde en zijn gebrek op verjaardagen publiek onder de aandacht bracht. De faalangst zat diep, ook gevoed door de angst voor juffrouwen en meesters met het rode potlood.
In het Taalhuis is de aandacht daarom positief, juist gericht op de waardering van de lef van mensen die over hun angst durven heen te stappen en hulp vragen.
In de bibliotheek is een hoek ingericht voor het Taalhuis. Zo staat er een tafel met laptops waar taaloefeningen kunnen worden gedaan. De coördinator is er één dag in de week bereikbaar voor vragen. Dat kunnen hulpvragers zijn, maar ook instanties die er op een ander manier mee te maken krijgen.
Op elke dag is de coördinator bereikbaar op hetzelfde telefoonnummer (088 0062999) in één van de taalhuizen in de Achterhoek: Doetinchem, Ulft, Didam en nu ook Eibergen dus. Het Taalhuis is een plek, waar mensen die moeite hebben met taal, elkaar kunnen ontmoeten. Ze helpen elkaar. En ze worden door vrijwilligers geholpen om beter te lezen en schrijven.
Bij deze problematiek zijn veel verschillende partijen in de Achterhoek betrokken, via diverse samenwerkingsverbanden: welzijnsorganisaties, de Stichting Lezen en Schrijven, het Graafschap College en de Bibliotheek. Elk van deze partijen heeft op eigen wijze, in het proces van erkenning tot het daadwerkelijk aanbod van taalhulp, met deze problematiek te maken.
Het probleem is lastig te signaleren, te meer omdat laaggeletterden er niet mee te koop lopen. Mensen moeten echt verleid worden er wat aan te doen. Taalhulp is er formeel, via het reguliere onderwijs, maar ook meer informeel, zoals in de bibliotheek waar niemand weet waarom je er binnen loopt. Zo kun je makkelijk met het Taalhuis in aanraking komen.
Wethouder Han Boer en Ab Reigersbergen deelden bij de geboorte van het Taalhuis beschuit met muisjes uit, als openingshandeling.
Diezelfde vrijdagochtend ging de lesochtend van de Taalgroep Oost Achterhoek, in een hoek van de bibliotheek, gewoon door. Op de website van de bibliotheek Oost Achterhoek is informatie te vinden over het Taalhuis.

Afbeelding