Het Neva Ensemble uit Rusland. Foto: PR
Het Neva Ensemble uit Rusland. Foto: PR

Inter Nos werkt aan

indrukwekkend Kerstconcert

GROENLO - Mannenzangvereniging Inter Nos in Groenlo is reeds geruime tijd in de weer met het treffen van de nodige voorbereidingen voor het Kerstconcert 2016. Deze keer geen 'alledaags' Kersconcert, maar een gevarieerd zanggebeuren dat nog in het teken staat van het 70-jarig bestaan van deze Grolse, uit circa zestig enthousiaste leden bestaande zangclub. Het concert vindt plaats op zaterdag 17 december aanstaande in de RK Calixtusbasiliek in Groenlo. De aanvang is 19.30 uur en de entree is gratis.

Door Theo Huijskes

Voor het jubileum Kerstconcert heeft Inter Nos niemand minder dan het Neva Ensemble uit St. Petersburg uitgenodigd. Het Neva Ensemble met vijf topzangers en een pianiste is een publiekstrekker bij uitstek en trekt dientengevolge internationaal volle zalen. PR-man Henk Dekker van Inter Nos geeft aan dat dit wereldberoemde ensemble dit jaar reeds voor de 25e maal naar Nederland komt. "Naast Groenlo worden er op diverse plaatsen in dit land concerten verzorgd. Op de zeventiende december krijgen de bezoekers van ons Kerstconcert te maken met een vocale en muzikale belevenis met Slavisch-Byzantijnse kerkmuziek, beroemde kerstliederen en Russische volksmuziek. Het wordt een bijzondere gebeurtenis oftewel ervaring voor alle belangstellende toehoorders bij dit concert. Uit de informatie, en uit alles wat wij gezien en gehoord hebben, belooft het een bijzonder optreden te worden, door de ervaringsdeskundigen omschreven als een streling voor niet alleen het oor, maar ook het oog. Niet voor niets omschreef het bekende ochtendblad De Telegraaf deze topsolisten ooit al eens als 'De muzikale tovenaars uit Rusland'. Het wordt daarom een optreden om nu al naar uit te kijken."
Het Neva Ensemble verzorgt de optredens in dit land dit jaar vanaf begin december 2016 tot half januari 2017. In totaal maar liefst circa vijftig concerten. Het Russische kleinkoor (twee zangeressen, drie zangers en een pianiste) zingt a capella en ingetogen over met name het lief en leed van het uitgestrekte platteland. Het concert wordt afgesloten, begeleid door de pianiste, met aria's, duetten, romances en trio's van beroemde (Russische) componisten.
Als ensemble, maar ook als solisten staat het Neva Ensemble bekend om de zuivere vocale prestaties. Naast de concerten werkt het ensemble ook mee aan kerkvieringen en -diensten met liederen uit de Slavisch-Byzantijnse kerk. Men krijgt daarbij zeer veel waardering voor hun op geheel eigen wijze gezongen Russische liederen. Dit blijkt niet alleen uit de vele trouwe toehoorders, maar ook uit de vele en positieve aandacht in de media. Ook via radio en televisie is door de jaren heen diverse keren aandacht besteed aan het Neva Ensemble.
Uiteraard zal Inter Nos zelf ook een behoorlijk deel van het programma voor haar rekening nemen en zal men enkele enkele werken samen met het ensemble ten gehore brengen.